Нарушения при обществени поръчки в Агенцията по вписванията

794
Нарушения при обществени поръчки в Агенцията по вписванията

Сметната палата е извършила одит на процеса по възлагане на обществените поръчки по Закона за обществените поръчки и Наредбата за възлагане за малки обществени поръчки в Агенцията по вписванията към Министерството на правосъдието за периода от 01.01.2008 г. до 31.12.2009 г.

През този период по сключени договори с изпълнители на обществени поръчки Агенцията по вписванията е изплатила общо 12.2 млн. лв. без ДДС. Констатирани са много нарушения при възлагането на обществените поръчки, в резултат на което публичните средства са изразходвани неикономично.

Определяни са неясни и необосновано завишени изисквания към участниците. Нарушаван е принципът на равнопоставеност.

На формално основание са отстранявани кандидати, за да се стигне до единствен участник в процедурите, който е избиран за изпълнител. Крайният резултат е сключване на договор по цена, определена без конкуренция и в повечето случаи завишена спрямо прогнозната стойност на поръчката.

Агенцията е сключвала договори с различни външни изпълнители за извършването на еднакви или сходни дейности, осъществявани през един и същи период от време, с което е допуснато дублиране на разходване на публични средства.

В Агенцията по вписванията не са идентифицирани рисковете при отделните етапи на процедурите за провеждане на обществени поръчки и контролните дейности не са действали постоянно и ефективно през целия одитиран период. Създадени са предпоставки за финансова необезпеченост по сключени договори, тъй като е намален размерът на предоставените средства за капиталови вложения спрямо първоначално утвърдените бюджетни средства.

Системното залагане на необосновано високи и неясни изисквания към кандидатите в процедурите, допускането и договарянето с единствени участници, сключването на договори на необосновано високи цени, без обвързаност на плащанията с реално извършената работа, както и липсата на проучване на цените на пазара на съответните услуги, водят до извода, че публичните средства в Агенцията по вписванията са изразходвани неикономично и са създадени условия за корупционна среда.

Системното използване на недостатъчния капацитет и квалификация на персонала като мотив за провеждане на процедури, свързани с информационните технологии, както и обстоятелството, че поддръжката на информационните системи на националните регистри се възлага на външни лица и фирми, води до извода, че Агенцията по вписванията не може самостоятелно да изпълнява основните дейности, за които е създадена.

При част от констатациите има данни за престъпление. С решение на Сметната палата тези части от одитния доклад са изпратени на прокуратурата.

Също така Сметната палата е дала 5 препоръки на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията и 2 препоръки на министъра на правосъдието за отстраняване на слабости и подобряване на дейността.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg