Нарушения за 2 млн. лв. в пристанището в Бургас

524
Нарушения за 2 млн. лв. в пристанището в Бургас

Нарушения за повече от 2 млн. лв. са разкрити припроверка в "Пристанище Бургас". Това съобщи на пресконференцияновия изпълнителен директор на порта Руслан Петков.

По заповед на Петков в дружеството бяха извършени няколко проверки. Той обясни, че от началото на годината до 30 август в"Пристанище Бургас" са осъществени строително-ремонтни дейности на стойност 2 096 000 лв. без ДДС, за които няма обществена поръчка или други, предвидени от закона за подобни случаи.

Проверката е обхващала само строително-монтажните работи. Директорът каза, че се правиотделен одит на доставките на резервни части, а след катоприключи и той, ще се проверяват и по-стари периоди.

Изводите в предварителния доклад на одиторите са, че през проверявания период не са спазени вътрешните правила в порта, както и Законът за обществените поръчки. Липсва уведомяване на държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" за извършваните строително-монтажни работи, както и съответните подписи от негов представител. Това дава основание на държавната фирма да не приеме извършваните ремонти и да не признае плащанията по фактурите за тях.

Според директора Петков ще има и друг проблем за пристанището в края на годината, свързан с тези плащания. След като фактурите не са признати от "Пристанищна инфраструктура", портът няма да може да си върне ДДС по тях.

Докладът от одита е изпратен на Окръжната прокуратура, на директора на ОДП-Бургас и в Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg