Нарушения за над 720 млн. лв. при харченето на държавните пари

405
Нарушения за над 720 млн. лв. при харченето на държавните пари

Нарушения за над 720 млн. лв. при харченето на държавни пари е установила при проверки през миналата година Агенцията за държавна финансова инспекция.

Най-много са засечените нарушения, свързани с възлагане на обществени поръчки, като законодателството най-често се нарушава от общините. От неправилно проведени или въобще не проведени конкурси са установени щети за почти 550 млн. лв., информират от агенцията.

Тя е сезирана за 908 нарушения, от които са потвърдени 663 (73%), непотвърдени 245 (27%) и допълнително са установени 1 683 по възложените за проверка задачи.

При проверките на процедури за обществени поръчки са установени нарушения в 51% от броя им и при 58% от стойността им. Това показва, че областта на обществените поръчки продължава да бъде рискова и е необходимо предприемане на действия за подобряване на предварителния и текущия контрол от страна на възложителите на обществени поръчки.

72 % от нарушенията в областта на обществените поръчки са установени при финансови инспекции, възложени съгласно информация от Регистър за обществени поръчки и по констатации от доклади на Сметната палата.

90% от размера на установените вреди са констатирани при финансови инспекции, възложени по искане на прокуратурата, физически или юридически лица.

Във връзка с реализирането на вредите са направени предложения пред компетентните органи за търсене на имуществена отговорност от 23 лица по общия исков ред и от 6 длъжностни лица по Кодекса на труда.

Предотвратени са вреди в размер на 293 167 лв., от които 289 214 лв. са от събрани вземания по недължими плащания по договори.

Проверени са 1 529 процедури за обществени поръчки на стойност 1 031 904 077 лв. Установени са 1 548 нарушения при 776 процедури за възлагане на обществени поръчки на стойност 601 292 683 лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg