Насърчаваме развитието на Дунав като коридор на възможности и туристическа дестинация

1002
Насърчаваме развитието на Дунав като коридор на възможности и туристическа дестинация

Съществуващите проблеми и реалните пречки, бъдещите действия и конкретните стъпки за стимулирането и насърчаването на развитието на река Дунав като коридор на възможности и като туристическа дестинация бяха дискутирани на семинар, провел се в гр. Лом по повод деня на река Дунав днес, 29 юни.

Инициативата се организира от Европейската комисия и Община Лом, информират от Министерството на транспорта.

В семинара взеха участие ръководителят на Представителството на Европейската комисия (ЕК) в България Майкъл Хъмфрис, ръководителят на Представителството на ЕК в Румъния Донато Чарини, представителят на Европейската комисия в Брюксел Бриджит Чарнота, представители на Министерството на транспорта, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, гости от държави-членки на Европейския съюз.

Министерството на транспорта беше представено от заместник-министър Весела Господинова. Тя запозна присъстващите с визията и конкретните стъпки, предприети от страна на Министерството на транспорта за развитието на Общоевропейски транспортен коридор VІІ на територията на Република България. Развитието на Коридора включва поддръжка, реконструкция, рехабилитация, модернизация и ново строителство на главната и помощна инфраструктура, както и нейното опериране и използване.

Бяха представени и някои от приоритетните инфраструктурни проекти, които са в процес на изпълнение. Такъв е проектът за Строителство на Зимовник за 39 плавателни съда по р. Дунав - фаза ІІІ. Проектът (І и ІІ етап) беше финансиран по програма PHARE-CBC България-Румъния и беше поет ангажимент от българското правителство за завършване на ІІІ етап от проекта със собствени средства.

Проектът Подобряване на навигацията в българо-румънския участък на река Дунав от км 530 до км 520 - Батин и от км 576 до км 560 - Белене е от изключителна важност за подобряване на корабоплаването и има за цел да отстрани „тесните места" по реката. Проектът е с бюджет 138 милиона евро.

Всяка придунавска държава е нужно да изработи подробна навигационна карта като се прилагат единни стандарти за изработване и актуализиране както на графичните материали, така и на базата данни, за да се създаде една обща Географска информационна система на река Дунав.

Проектът за Изграждане на БУЛРИС е на фаза подготвяне на апликационна форма и е с бюджет 15 милиона евро. Той има за цел да се изгради мрежа между упълномощените власти, свързани с корабоплаването по вътрешните водни пътища и подготвителни работи за въвеждане на Речна информационна система (РИС).

Проектът е заложен в приоритетно направление 3 на оперативната програма на МТ и е предназначен да създаде необходимата организационно-техническа структура за предоставяне на хармонизирани речни информационни услуги и достигане на нивото на безопасност и ефективност на корабоплаването по река Дунав в съответствие с директивите и стандартите на ЕС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg