Насърчаване на инвестициите между България и Латвия обсъдиха Първанов и Даудзе

318
Насърчаване на инвестициите между България и Латвия обсъдиха Първанов и Даудзе

Президентът на Република България прие днес председателя на парламента на Латвия Гундарс Даудзе. По време на проведения разговор бяха разгледани различните аспекти на двустранното сътрудничество - политическо, икономическо, социално. Като основен приоритет в отношенията и двамата събеседници посочиха необходимостта от насърчаване на инвестициите и възможностите за увеличаване на взаимния стокообмен, съобщиха от пресцентъра на Президентството.

В рамките на европейското сътрудничество бяха отчетени сходните позиции на двете страни в областта на енергийната сигурност и политиката на “отворените врати”, като специално бе обърнато внимание на разширяването на Европейския съюз спрямо държавите от Западните Балкани.

Президентът Георги Първанов потвърди готовността на българската държава за полагане на необходимите сериозни усилия за изпълнението на препоръките, отправени към България, съгласно европейските механизми за оценка на осъществения напредък от българските институции, след присъединяването на страната към ЕС. Държавният глава подчерта успешното сътрудничество на двете страни в мироопазващите мисии на НАТО.

Г-н Даудзе изрази своето задоволство от посещението си в България и определи визитата си като историческа, с оглед на факта, че за първи път председател на латвийския парламент е на посещение в България. Гостът поздрави българския президент с постигнатите от България икономически успехи и му пожела успех във всяко начинание за развитието на българската държава.

През 2007 г. Латвия заемаше едва 81- во място сред външнотърговските партньори на България.

Обемът на инвестициите от Латвия в нашата страна е незначителен. По данни на БНБ през 2007 г. инвестициите от Латвия бяха в размер на 83.24 млн. евро, а за периода 1998-2006 г. те са 38.8 млн. евро, което представлява 0.24% от общата сума на инвестициите за този период.

За същата  страната ни е била посетена от 7205 латвийски туристи, което представлява нарастване със 70.7% спрямо 2006 г., когато у нас са пребивавали 4220 латвийски граждани.

Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...