Наш софтуер оценява енергийната ефективност на сградите

654
Наш софтуер оценява енергийната ефективност на сградите

Първият в България софтуер за оценка на ефективността на системите за оползотворяване на възобновяеми енергийни ресурси в сградите беше представен днес в Техническия университет, предаде БТА. Целта на разработката е да се улеснят проектантите при оценката на енергийната ефективност и изборът на възобновяеми енергийни източници в новото строителство и при реконструкция на съществуващи сгради.

Софтуерът е разработен от екип на Техническия университет по проект на сдружение "НЕТХАРВЕСТ-Зеленият уеб" и фондация "Тайм", финансиран по програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд в България, съобщи Велислава Абаджиева, представител на програмата.

Проектът е на стойност около 40 хиляди лева, като 70% от сумата е осигурена от програмата.

Все още се обсъжда как точно бизнесът ще може да се възползва от софтуера, като вероятно ще има лицензионна такса за ползването му, каза Абаджиева.

В софтуера има въведени 18 примерни проекта, които служат като шаблон за въвеждането на данните в конкретната сграда, която се оценява. Въведени са климатични данни за деветте зони в България. Софтуерът се изчислява в процент и спестената енергия за всяка система в сградата и като цяло. За отделните
енергопреобразуващи системи се получава екологична оценка на емисиите въглероден двуокис.

Сградите са един от основните консуматори на енергия - около 40% за Европейския съюз.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg