Наши фирми освобождават стоките си на митница като регистрират ДДС номера в Гърция

822

Българските фирми могат да регистрират ДДС номер в Гърция и така да освобождават стоките си на митница и да заплащат ДДС, ако е дължимо, на първата входна точка в ЕС.

Това стана ясно на семинар, организиран от Българската търговско-промишлена палата.

Регистрацията на гръцки ДДС номер може да стане чрез т. нар. Данъчен представител, който ще представлява българската фирма пред съответните митнически, данъчни и общински власти в Гърция.

Данъчният представител може да бъде местно физическо или юридическо лице, притежаващо необходимите компетенции.

Българските компании, регистрирали в Гърция ДДС номер, ще имат право да изпълняват всички търговски дейности – внос, износ и продажба на гръцкия пазар, като всяка местна фирма. Стоките, пристигнали в Гърция, могат да бъдат продадени както на място, така и реализирани във всички останали страни от ЕС, или изнесени в трети страни.

Упълномощеният от българската фирма Данъчен представител в Гърция ще извършва освобождаването на стоките от митница, ще подава периодично необходимите ДДС документи, ИНТРАСТАТ форма и ще води счетоводната отчетност за трансакциите, извършвани чрез гръцкия ДДС номер.

За получаване на данъчен номер и започване на дейност в Гърция, българската фирма трябва да упълномощи Данъчен представител и да предостави следните документи:
Пълномощно от фирмата до определения данъчен представител;
Удостоверение от данъчните власти в България относно дружеството – наименование, адресна регистрация, български данъчен номер.

Посочването на българския данъчният номер на фирмата е необходим , за да може да оперира в рамките на ЕС. Той трябва да е деклариран чрез съответната данъчна служба в България в системата VIES.

Посочените данни трябва да са идентични с тези, декларирани или подлежащи на деклариране в системата VIES. В противен случай системата отхвърля подадените за потвърждение данни и отказва вписването.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...