Насоки за подобряване на 76 общински проекта дадоха експерти от МРРБ

477
Насоки за подобряване на 76 общински проекта дадоха експерти от МРРБ

Насоки за подобряване на 76 общински проекта са дали експертите от Главна Дирекция „Програмиране на регионалното развитие” към Министерство на регионалното развитие и благоустройството, стана ясно днес на кръгла маса, проведена в хотел „Шератон”.

Те са част от приключилия съвместен проект “Укрепване на партньорствата в планирането и усвояването на средствата от европейските Структурни фондове и Кохезионния фонд” на Посолството на Кралство Великобритания в България, МРРБ, и Програмата на ООН за развитие.

Целта на проекта бе да спомогне за укрепване на партньорството между публичната администрация, неправителствените организации и частния сектор, както и да засили оперативния капацитет на общините.

Освен за изграждането на капацитет в 92 общини в България, проектът допринесе и за идентифицирането и подготовката на проектни идеи основани на партньорството, голяма част от които е възможно след оптимизиране и преработка в съответствие с бъдещите насоки за кандидатстване по операциите на Оперативна програма „Регионално развитие”, да кандидатстват за финансиране.

В рамките на проекта всички общини можеха да подадат примерни проектни предложения по някоя от дейностите, които ще бъдат финансирани от Оперативна програма „Регионално Развитие” (ОПРР). Най-голяма част от подадените примерни проекти бяха свързани със сектор „Туризъм” – 31%, следва „Транспорт” – 9% и „Образование”, „Градска инфраструктура” и „Градоустройствени схеми и кадастрални планове” – по 8%.

От подадените 76 проекта, 58 бяха в съответствие с избираемите дейности по приоритетите на по-стари версии на ОПРР. От тях 17 са за финансиране по Приоритет 1 на ОПРР - „Устойчиво и интегрирано градско развитие”, един за Приоритет 2 – „Регионална и местна достъпност”, 30 за Приоритет 3 – „Устойчиво развитие на туризма” и 10 проекта за Приоритет 4 „Създаване на регионални и местни мрежи, сътрудничество и изграждане на капацитет”.

Най-голяма част от проектите предвиждат партньорство с неправителствени организации – 40% и бизнеса – 34%. С училищни настоятелства и музеи са заложили да си партнират съответно в 14 и 12 на сто от кандидатите.

Всички предложения на общините са получили насоки как да бъдат подобрени и впоследствие при стартиране на покани за набиране на проектни предложения по дадена операция на ОПРР, общините могат да кандидатстват с тях за финансиране.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg