Насрещните проверки на НАП ще се правят по нов начин от 1 юли

375
Насрещните проверки на НАП ще се правят по нов начин от 1 юли

От 1 юли 2008 година насрещните проверки, извършвани в Националната агенция за приходите ще се извършат по нов начин. Това съобщи на откритата днес конференция „Намаляване на административните тежести за бизнеса в България и Европа” изпълнителният директор на НАП Мария Мургина, съобщиха за БГНЕС от НАП.

От началото на следващия месец насрещните проверки ще се правят от инспекторите на НАП, които извършват съответната ревизия, а не както досега от техни колеги в други териториални дирекции на агенцията, което създаваше затруднения за бизнеса и водеше до закъснения във възстановяването на ДДС.

„Промяната в начина на извършване на насрещните проверки дойде като последица от диалога на НАП с бизнеса”, каза още Мария Мургина.

В момента в НАП се работи по проект за електронен архив. Неговото успешно изпълнение ще позволи на фирмите и гражданите да преглеждат всички документи, подадени в приходната администрация или издадени от нея чрез интернет-страницата на ведомството.

Значително е напреднала и работата по създаването на най-новата електронна услуга на НАП - достъп до данъчно-осигурителната сметка на фирми и граждани онлайн, съобщи още изпълнителният директор на НАП.

През 2008 година в НАП са постъпили над 28 млн. платежни документа за плащане на данъци и осигурителни вноски, средно месечно в агенцията се подава информация за над 20 милиона ДДС фактури, ежегодно се обработват и около 2,5 млн. осигурителни декларации, съобщи още Мургина.

„Знаем, че сме направили много за намаляване на административните бариери пред бизнеса, но съзнаваме, че предстоят още много съвместни усилия за подобряване на взаимодействието между администрацията и гражданите. Не можем да направим плащането на данъци и осигуровки приятно, но ще продължим да се стремим към това до го направим по-лесно." каза още изпълнителният директор на НАП.


Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg