Настояват ДАНС и прокуратурата да разследват Кремиковци

1945
Настояват ДАНС и прокуратурата да разследват Кремиковци

Настояваме ДАНС и прокуратурата да разследват действията на синдика и ръководството на "Кремиковци" АД по договора за ишлеме с „Ворскла Стийл" ЕООД, пише в обръщение на Синдикална федерация "Металици" при КНСБ, подписано от неговия председател инж. Васил Яначков.

Синдикът и ръководството на „Кремиковци" АД започват война срещу синдикатите, пише в обръщението. Основната причина според синдикалистите е, че работниците са разбрали, че главните виновници за състоянието на „Кремиковци" АД и за воденето му към ликвидация са синдика и ръководството на комбината.

"Злополучният договор за ишлеме с „Ворскла Стийл" ЕООД доведе до практическа парализа на комбината и последващото му спиране е дело както на „Ворскла Стийл" ЕООД, така и на ръководството на „Кремиковци" АД, за което синдикът вместо да потърси отговорност, издигна в ранг всички персонално отговорни за изпълнението на договора. Впрочем той също носи персонална отговорност, защото сагата се разигра с негово участие", пише още в обръщението.


От синдиката твърдят, че появата на ясно изразено намерение на бондхолдърите за изработване на план за оздравяване на дружеството силно е притеснило синдика и ръководството и те са използвали министъра на икономиката и енергетиката като маша за практическото спиране на „Кремиковци" АД.

"Разбираме, че присъствието на жандармерия в комбината изнервя ръководството, но смятаме, че полицейското присъствие трябва да се засили вътре в комбината, като настояваме ДАНС и прокуратурата да разследват действията на синдика и ръководството по договора за ишлеме с „Ворскла Стийл" ЕООД.

Както е известно пари за заплати на работниците не стигат, но по същото време ръководството изплаща около 100 хиляди лева на „ВВИН - Николай Драгомиров" ЕТ - фирмата, отговаряща за храненето на работещите в „Кремиковци" АД. По думите на синдика, той е принуден да направи това по искане на д-р К. Тренчев, тъй като „ВВИН - Николай Драгомиров" ЕТ е била колективен член на КТ „Подкрепа".

Обръщаме внимание на всички кредитори, че в малкото дни до Събранието на кредиторите трябва да бъдат изключително бдителни, защото вероятността да бъдат изиграни е много голяма. На кремиковските работници трябва да е ясно, че опитът за удар срещу синдикатите цели да обезоръжи работниците, за да може ръководството да доведе до край разправата си с работещите в комбината", се казва още в обръщението.

Източник: БГНЕС

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg