Национализация или недоразумение?

2243
Национализация или недоразумение?

По настояване на синдикатите в Кодекса за социално осигуряване ще бъде изграден солидарен фонд за ранно пенсиониране в ДОО под управлението на НОИ по примера на учителския пенсионен фонд, стана ясно днес на заседанието на Министерски съвет, на което бе приет проект на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2011 г.

За целта до края на 2010 година трябва да се приемат необходимите нормативни изменения в КСО, се казва стенограмата от заседанието.

От 1 януари 2011 година вноските за работещите при условията на първа и втора категория труд в установените размери, съответно 12 и 7 на сто постъпват в новосъздадения фонд. От фонда се изплащат пенсиите за всички лица, придобили право за ранно пенсиониране.

"Активите от професионалните фондове ще преминат в новосъздадения фонд под наблюдението на КФН", хвърли бомбата по-късно министър Тотю Младенов.

От стенограмата на заседанието обаче се чете:

"ТОТЮ МЛАДЕНОВ: Тоест, от 1 януари вноските на професионалните фондове минават към НОИ.

БОЙКО БОРИСОВ: Ясно и точно. "

„Не вярвам че това (б.р. национализация) може да се случи в България през 21 век", коментира за Profit.bg Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК Доверие. „Първо искам да се запозная със стенограмата от заседанието на Министерски съвет, тогава ще коментирам", допълни Петкова.

„Ако все пак това е вярно, искам да видя как ще бъде облечено в законова рамка", каза още Даниела Петкова. „Това изисква сериозни законови корекции."

В крайна сметка дори да бъде облечено в закон, може да се очакват стотици хиляди дела в Страсбург, заяви Петкова.

Една от знаковите фигури в системата на частното пенсионно осигуряване, пожелал анонимност, заяви че „това е грешка на правителството и ще доведе до ефекта на доминото".

„Първо трябва да се запушат дупките в самата пенсионна система, тогава да се наливат пари", допълни той. „Иначе след 2 години ще е още по-страшно". Експертът също допълни, че учудващо е че това предложение идва от синдикатите, които се предполага, че трябва да защитават интереса на хората.

Дали наистина идеите на правителството са за национализация на натрупаните 465 млн. лв. в професионалните пенсионни фондове, или просто за популизъм от страна на политици и синдикати, ще се разбере скоро.

На въпрос как ще се отрази това на БФБ, отговорът бе еднозначен - негативно. Даниела Петкова дори се пошегува, че това ще помогне на бъдещия възход на борсата, защото ще може да се започне от „нула".

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Троянски кон
# 0
00:10 | 21 October 2010
В началото възприемах този Тотю просто като представител на Подкрепа в правителството - съзнателно избран от Борисов компромис, за да си осигури синдикален мир. Малко по малко обаче се убедих, че сделката не е безобидна, защото на Тотю още му "кънти залпът на Аврора в главата", а Борисов често ползва алтернативната си... И ето го резултатът. Решението най-вероятно ще бъде отменено, като много други, но самият факт, че беше допуснато, ме кара да се питам: къде живея, цял живот ли ще съм обречен на социализъм или на стари години да си хващам куфарчето и да бягам надалеч от тази прокълната България?!
Виолета Донева
# 1
23:10 | 20 October 2010
Синдикатите настояват за това, а министър председателят без грам да разбира за какво става въпрос и какви са последствията, се съгласява с тях, а те просто искат да си прикрият далаверите в държавния пенсионен фонд, който ще загроби държавата с този огромен дефицит в милиарди, който прави всяка година. По-глупаво нещо от това синдикатите да са в управителния съвет на НОИ и да взимат решенията за управлението му няма. След като така добре го управляват, че всички трябва да му плащаме дефицита сега искат и парите на професионалните фондове, че и тях да ги профукат с доброто си управление. Вече не знам кой управлява държавата, но май са синдикатите, защото гледам че Б.Б им играе непрекъснато по свирката.
Крамър
# 2
21:10 | 20 October 2010
Частната собственост е неприкосновена!!! Не може да се национализират лични партиди в частни фондове! Бойко и Тотю да си го избият от празните глави!!!
аз
# 3
17:10 | 20 October 2010
прост народ работи по тези министерства. прост и неук......
Иван
# 4
17:10 | 20 October 2010
Държавата заграбва половин милиард от икономиката и джобовете на хората, а все още няма протести? Странно.
kai
# 5
17:10 | 20 October 2010
Приелите това решение трябва незабавно да си подадат оставките. това е заграбване на частна собственост за 450 милиона. Дори само това че подобна идея им е минала през главата вече плаче за оставка
Мнение
# 6
16:10 | 20 October 2010
Приелите това решение или предложение биха могли простичко да обяснят на пенсионерите, че няма пари за да се изплатят пенсиите им. Икономистите в правителството може да говорят и за дефицит в бюджета на пенсионната система, който според мен е около 2 млрд. лева. Прехвърлянето на каквито и да било парични средства от частни фондове към НОИ не би трябвало да се решава от което и да било правителство. По същата логика може да се реши да се прехвърлят частните имоти на министрите и на депутатите на същия този НОИ. Още по-подходящо би била аналогията, ако същите тези имоти се продадат, а с парите, получени от продажбата им, се създаде допълнителен пенсионен фонд или се прехвърлят в НОИ.
Владимир Малчев
# 7
16:10 | 20 October 2010
Това е пълен абсурд с непредвидими последици. Трябва спешно да се разясни на министъра и правителството, какво ще последва
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg