Национализация в ПФ все пак ще има

1611
Национализация в ПФ все пак ще има

Всички категорийни работници, които ще излязат в пенсия в следващите три години, ще бъдат изключени от обхвата на професионалните пенсионни фондове - стана ясно на пресконференция в Министерски съвет след среща на представители на пенсионните фондове с премиера, на която са присъствали и синдикатите.

Ако тези хора се пенсионират само от професионалните пенсионни фондове, няма да получат такава пенсия, каквато биха получили от солидарната система и освен това - трябва да работят още три години.

Следобед на среща в Министерството на финансите ще бъдат решени технически въпроси, свързани с прехвърлянето на партидите на тези категорийни работници, които ще се пенсионират в следващите три години.

Професионалните фондове ще продължат да работят, а към НОИ ще се прехвърлят средствата на тези, на които им предстои да се пенсионират до 2014 година. Това съобщи изпълнителният директор на ПОК "Доверие" Даниела Петкова на пресконференцията.

Днешната дискусия при премиера показа, че за всички правилното е това решение, което гарантира стабилност на системата и финансова сигурност на пенсионните доходи на населението, каза Петкова.

Същото каза и самият премиер. Той заяви, че за правителството е важна стабилността на пенсионната система и на частните фондове.

През 2000 година е приет законът, според който от 1 януари 2011 година се увеличава възрастта за пенсиониране на категорийните работници с три години, каза той. Проблемът е заложен тогава с текст в закона, че от 1 януари всички категорийни работници преди да се пенсионират, трябва да работят още три години.

10 години се е премълчавало. Искам миньорите, водолазите, летците, да знаят, че 2000-а година, когато е приет този закон, който действа и сега и когато тези частни пенсионни фондове започват да плащат по закон, сега действащ от 1 януари 2011 година, практически това означава с три години да се работи повече, каза премиерът.

Разликата и сега, към ден-днешен се покрива от НОИ, от държавата, от солидарните фондове и вече НОИ по тези сметки е с минус 200 млн. дефицит, но това се премълчава.

Премиерът обяви, че е поискал информация за работодатели, осигурявали на минимална заплата работници: "Работодатели, осигурявали работниците си на минималния доход, са ги обрекли на ниски пенсии. Когато тези хора се пенсионират, те искат пари от държавата". Според премиера - президентът и Тройната коалиция са знаели имената на тези работодатели, обрекли хората на малки пенсии.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков допълни, че малко над 100 млн. лв.са парите, които ще се прехвърлят към Националния осигурителен институт (НОИ) от професионалните пенсионни фондове по първоначални данни.

Пенсионните фондове смятат, че тези пари ги имат в брой и няма да се налага да променят инвестиционната си политика.

Запазва се сега действащата тристълбова пенсионна система, запазва се стабилността на системата. Професионалните пенсионни фондове продължават да съществуват, каза министърът.

Следващия понеделник ще има нова среща на министър-председателя със синдикатите и представители на пенсионните фондове.

По материали на БТА, Фокус и БНР

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg