Националната стратегия по миграция обсъждат в БСК

410
Националната стратегия по миграция обсъждат в БСК

Националният съвет за тристранно сътрудничество разгледа по време на днешното си заседание проект на Национална стратегия на България по миграция и интеграция 2008-2015 г., както и годишен план за 2008 г. Социалните партньори обсъдиха и промени в Наредбата за реда за събиране, регистриране, потвърждаване, обжалване и отчитане на професионалните болести.

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова представи миналата седмица проекта на национална кръгла маса, посветена на новата държавна политика към българите по света.

В заседанието на НСТС участва и зам.-председателят на БСК Дикран Тебеян.

Проектът на стратегия очертава два компонента за реализирането на миграционната политика на България и дава конкретни механизми за нейната реализация. Първата стратегическа цел е привличане на български граждани и чужденци с български произход за трайно установяване или заселване в България. Втората стратегическа цел е постигане на нова и съвременна политика по прием на граждани от трети страни с оглед подпомагане на българската икономика, както и ефективно регулиране и контролиране на миграционните процеси, информират от БСК.

По изпълнение на първата стратегическа цел в проектодокумента се предвиждат две програми – първата е по привличане обратно на българите, заминали в чужбина, а втората е по привличане на чужденци от български произход за трайно установяване в България. Тук основно се набляга на широка информационна кампания сред българската диаспора и укрепване на връзките й с родината. Втората стратегическа цел предвижда изграждането на механизми за прием на чужденци на пазара на труда и интеграцията им в българското общество – по време на тяхната заетост и особено в случай, че легално биха останали за по-продължителен период от време.

В рамките на стратегията е заложено организирането на трудови борси в чужбина. По време на тях българските работодатели ще се срещат с установили се в различни държави българи и да им предлагат работа в страната ни; въвеждането на „зелена карта”, която да даде възможност за трайно установяване в България на лица от български произход, и на „синя карта”, която да облекчи приема на работна ръка от трети страни. В момента в ЕС се разглежда проект на директива за „синя карта”.

Стратегията ще се изпълнява с едногодишни планове за действие. Проектодокументът предвижда преобразуването на настоящата Междуведомствена работна група с председател вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин в Национален съвет за координация по въпросите на миграционната политика на България, както и създаване на Национален съвет по трудова миграция към министъра на труда и социалната политика.

Той ще наблюдава наличието на работна сила по отрасли и ще определя годишни браншови квоти за прием на работници от трети страни в зависимост от потребността от кадри с необходимата квалификация. Този съвет ще работи с активното участие на социалните партньори на национално и браншово ниво.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg