Националният план за разпределение на квоти за търговия с емисии на парникови газове бе изпратен в Брюксел

367
Националният план за разпределение на квоти за търговия с емисии на парникови газове бе изпратен в Брюксел

Националният план за разпределение на квоти за търговия с емисии на парникови газове за периода 2008 – 2012 беше изпратен в Брюксел за одобрение от Европейската комисия.

Той беше приет от правителството на 29 март. С решението на Министерския съвет министърът на околната среда и водите беше упълномощен да го представи пред Европейската комисия и да проведе преговорите за неговото одобрение.

Предстои ЕК да изпрати своето становище по Плана в срок от три месеца.

Планът има за цел участието на страната ни в Европейската схема за търговия с емисии на парникови газове.

Той съдържа основните принципи, въз основа на които е извършено разпределението на квотите като общо количество, на ниво сектори и на ниво инсталации.

Квотите в него са определени на базата на данни за изпускани от предприятията емисии през периода 2002-2004 г., като е взета предвид и прогнозата за ръста на производството им до 2014 г.

Средно около 68.6 млн. на година са квотите, които се разпределят между предприятията, като в тях е включен и студен резерв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg