Националното счетоводно законодателство се хармонизира с правото на ЕС

481
Националното счетоводно законодателство се хармонизира с правото на ЕС

Правителството прие предложения за изменения и допълнения в Закона за счетоводството, с което националното счетоводно законодателство се хармонизира с правото на Европейския съюз, предаде репортер на БГНЕС.

Въвежда се ново специфично изискване за оповестяване на информация за стойността на услугите, предоставени от регистрирани одитори на предприятието, свързани с независимия финансов одит, данъчните консултации и други услуги, несвързани с одита.

Съгласно изискванията на Директива 83/349/ЕИО, която е за консолидираните счетоводни отчети, със законопроекта се стеснява обхватът на предприятията, които могат да не съставят консолидиран финансов отчет.

Измененията в нормативната уредба засягат предимно предприятията, чиито годишни финансови отчети подлежат на независим финансов одит, независимо от счетоводната база, на която изготвят годишните си финансови отчети.

Проектозаконът предлага и промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Те са свързани с данъчното третиране при разпределяне на дивиденти към или от компании от ЕС.
Измененията са свързани с отмяна на съществуващите до момента условия за освобождаване на дивидентите от данък само по отношение на тези компании. Не се променя данъчното третиране на дивидентите, разпределяни между местни компании в България.
Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...