Научната степен "доктор на науките" остава

709
Научната степен

Остава научната степен "доктор на науките" заедно със степента "доктор", приеха депутатите при второто четене на законопроекта за развитието на академичния състав в България. При първото гласуване в пленарната зала "доктор на науките" отпадна.

Янаки Стоилов от левицата посочи, че тази степен реално остава само декоративна, защото няма значение за кариерното развитие. За заемане на академични длъжности в следващи текстове в законопроекта се предлага да има изискване за степен "доктор", а не "доктор на науките". Този, който е станал "доктор на науките", не може да се възползва от това, за да има по-нататъшно кариерно развитие, обясни Стоилов.

Депутатите гласуваха, че "доктор" и "доктор на науките" се придобиват само във висши училища и научни организации, получили акредитация за обучение в научна степен "доктор" от Националната агенция за оценяване и акредитация.

Научно жури ще оценява дисертационните трудове, както и кандидатите за академичните длъжности "главен асистент", "доцент" и "професор", прие парламентът. То ще се утвърждава за всяка конкретна процедура със заповед на ректора на висшето училище или на ръководителя на научната организация по предложение на факултетния, съответно на научния съвет. Членовете на журито ще се избират чрез жребий от Национална листа на журита по научни области, а при възможност - и по направление и специалност.

Отпадна предложението за контролна комисия в образователното министерство, която да извършва проверки за спазването на откритите и неприключили процедури за придобиване на научна степен и заемане на академични длъжности.

Срещу контролната комисия имаше възражения от опозицията. Лютви Местан от ДПС заяви, че, от една страна, се говори за децентрализация на процедурите по придобиване на научните степени и се закрива Висшата атестационна комисия, а, от друга страна, контролната комисия е към министъра, който е политическо лице.

Галина Банковска от ГЕРБ посочи, че парламентарната комисия по образование се е съобразила с критиките на опозицията и научната общност. Така се е стигнало до компромиса да се запази степента "доктор на науките", но да се извади от механизмите за кариерно израстване, базирани на степента "доктор".

Освен това за министъра остава само оперативният контрол за спазване на процедурите, а пред арбитражен съвет ще могат да се обжалват вече приключилите процедури по придобиване на научна степен и заемане на академични длъжности, обясни Банковска. Този съвет се предлага да бъде към Националната агенция за оценяване и акредитация и да се свиква за всеки отделен случай.

Източник: bTV

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Стас
# 0
12:04 | 17 April 2010
Наскоро попаднах на този сайт http://sas-leonardo.eu . Тук всеки един преподавател може да направи тест, чрез който да сравни методите си на работа с други свои колеги
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg