Най-големият източник за замърсяването на Дунав са големите градове

828
Най-големият източник на замърсяване на река Дунав не е корабоплаването, а големите градове по протежението й.

Това установи международна експедиция, която от един месец изследва чистотата на реката.

В експедицията, чиято цел е събиране на данни за качеството на водата и екологичния статус на река Дунав, участват 18 висококвалифицирани учени - химици, микробиолози и хидробиолози от различни страни.

Техните анализи ще бъдат готови едва след края на експедицията, но от сега се налага изводът, че най-голямото замърсяване на реката идва от големите градове, които изхвърлят отпадъците си в нея.

В цялостната картина на Дунав има 4 главни проблема - органичното замърсяване, замърсяването с хранителни вещества и промишлени отрови и от време на време изхвърлянето на гориво от корабите, коментира Филип Велер.

Изследването на река Дунав струва около 1 милион евро и е финансирано от правителствата на крайдунавските страни - членки на ЕС и от различни компании. България участва с 20 хиляди евро, но нашата страна е една от най-заинтересованите, тъй като се намира в долното течение на реката и всички замърсявания достигат бреговете й.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg