Най-критично време във вторник

1248
Най-критично време във вторник

Код „оранжев” ще бъде в сила утре в цяла Западна България, за територията на останалата част от страната ще бъде обявен „жълт” код. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на пресконференция в Агенция „Пътна инфраструктура”.

Очакванията са до сряда включително силните снеговалежи, снегонавяванията и ниските температури да продължат, пише Агенция Фокус.

Това ще бъде предпоставка за заледяване на пътни участъци в Западна България и на територията на цялата страна, каза министърът. Очаква се във вторник да е най-усложнена обстановката с обилни валежи от 15 мм на час, особено в районите на Видин, Смолян, Кърджали, Софийска област.

Видин е критична област в момента – с обилни снеговалежи, заледени пътни участъци, навявания, много затворени участъци от третокласната пътна мрежа. Ситуацията в Смолян продължава да бъде сериозна, има валежи от дъжд, довели до заледяване на участъци, има преливане на реки.

Прелели реки има и в област Кърджали, голяма част от третокласните пътища не са обработени, тъй като са залети с вода, съобщи министърът. В Кюстендил започва спад на температурата и заледяване. Аварирал ТИР с цистерна има в област Разград.

Министърът апелира пътуващите да спазват всички предписания и да са добре оборудвани, а при възможност – да отложат пътуването си. От 18.00 часа са затворени всички ГКПП с Румъния заради снеговалежа до второ нареждане. Очаква се това да продължи и утре.

Валежи от дъжд и сняг предизвикаха проблеми в страната. Бедствено положение е обявено в общините Златоград и Неделино. Свлачища са затворили пътищата към шест села в община Неделино. Те с размери на 20-30 куб. метра и ще бъдат почистени. Две дерета са излезли на пътя и са прекъснали пътищата за селата.

Поддържа се непрекъсната връзка с кметовете относно нуждата за доставяне на храна и вода на хората. Има готовност с помощта на „Гражданска защита” и с високопроходими машини необходимото да бъде доставено. Утре в общината ще бъде неучебен ден. Според кмета на общината Стоян Беширов, са нанесени щети за стотици хиляди левове. От затлачени шахти са наводнени приземните етажи на къщите в ниската част на града.

Свлачище в местността Баряков дол по пътя Неделино-Златоград предизвика срутване на стена, бе прекъснат главният път, а земната маса затисна товарен автомобил. Обстановката в Златоград е нормализирана и се очаква до няколко часа бедственото положение там да бъде отменено. Към момента нивото на реката, която се влива във Върбица, спада.

Язовир „Златоград” прелива много малко и контролирано се изпуска чрез ВЕЦ-овете. Изпускането ще продължи, за да има готовност за валежите, които предстоят и водосборът, който отива в язовира, да не позволи да се препълни, каза комисар Кирил Хаджихристев, директор на Областната дирекция на МВР-Смолян.

В полицията са постъпили сигнали за наводнени избени помещения, които до обяд са били отводнени от служителите на пожарната. Няма сигнали за наводнени жилища и бедстващи хора. Пътят за село Мугла, който бе затворен от лавина, е разчистен и е проходим. Преди два часа е възстановено и електрозахранването в селото и помпите, които подават вода за курортен комплекс „Пампорово”, работят.

Обилен снеговалеж усложни обстановката и в столицата. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова да бъде пренасочена техника за почистване на пътни участъци в София.

От Агенция „Пътна инфраструктура” предупредиха за възможни заледявания на пътищата от републиканската пътна мрежа на територията на цялата страна. Водачите на моторни превозни средства да се движат с повишено внимание и скорост, съобразена с конкретната обстановка на пътя и метеорологичните условия.

Въпреки че магистралите и основните пътища са почистени, има голяма вероятност от образуване на заледени участъци, който могат да изненадат водачите на МПС. По възможност да се отложат пътуванията в тъмните часове на денонощието.

Да се предприема пътуване само след щателна проверка на изправността на автомобила и годността му за движение в условия на зима.
 

Всичко по темата Студът

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg