Най-сетне още санкции на ЕС срещу България, пише "Икономист"

457
Най-сетне още санкции на ЕС срещу България, пише

Първо ги заплашиха с пръст, след това ги плеснаха през ръцете, а сега им спират и джобните пари, пише в най-новия си брой британското списание "Икономист" в коментар, озаглавен "Брюксел удря България: Още санкции на ЕС, най-сетне, заради корупцията в България".

Европейският съюз вече замрази близо един милион евро от фондове, контролирани от български политици, на които повече няма вяра. А сега в доклада си, който трябва да бъде представен на 23 юли, ЕС подчертава, че България вероятно ще бъде принудена въобще да се откаже от доста голяма сума пари. Става дума за стотици милиони евро, предоставени по различни програми, още преди България да се присъедини към ЕС през януари 2007 г., посочва "Икономист".

Най-уязвими са близо 250-те милиона евро, които отдавна стоят неизползвани по програма ФАР, и които ще изчезнат обратно в Брюксел, ако не бъдат изразходвани до ноември. Но общата сума на парите, които ще трябва да се върнат, може да достигне 782 милиона евро, твърди български дипломат, цитиран от списанието. Това е достатъчно, за да предизвика реакция дори у българското правителство, което досега не пропусна нито една възможност да поднесе разочарования на служителите в ЕС и на европейските си съседи, които искат страната на навакса 50-те години загубено развитие под комунистическото управление.

В доклада се подчертава с остри думи, че страната няма политическа воля да се справи с измамите и корупцията при разпределяне на европейските фондове. Документът изтъква тесните връзки между водещи български политически фигури и компании, които са се облагодетелствали от търгове на проекти, финансирани от ЕС. Стига се до следния извод: "България трябва да гарантира, че щедрата подкрепа, която получава от ЕС, наистина достига до нейните граждани и не се източва от корумпирани служители, които действат заедно с организираната престъпност", пише списание "Икономист".

"Икономист" припомня острата реакция на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) заради почти пълната липса на съдействие от страна на българските им колеги.

Европейската комисия ще разпространи отделен доклад, който е посветен на правосъдната система в България, който също се очаква да бъде силно критичен, пише "Икономист". Според списанието в този доклад се изтъква, че нито едно от гангстерските убийства не е разкрито и че нито един високопоставен държавен служител не е бил сериозно разследван. Списанието обръща внимание на "ледено студената" забележка на авторите на доклада, че "най-забележимата реакция на България на ужасния й обществен имидж бе да наеме скъпа международна компания за връзки с обществеността, вместо да промени нещата у дома".

Европейската комисия ще отнеме акредитацията на две разплащателни агенции, едната към финансовото министерство, другата - към министерството на регионалното развитие, които досега работеха с пари по ФАР. Това е най-простата възможна стъпка от бюрократична и правна гледна точка. Но вероятно няма да бъде последната.

Освен че ще оттегли още средства, ЕС може да забави присъединяването на България към Шенгенската зона, предвидено за 2011-2012 г. Най-силното оръжие на комисията е предпазна клауза, според която решенията на българските съдилища вече няма да се признават автоматично в други страни членки. Но поне засега този "инструмент" остава в чекмеджето, посочва "Икономист".

В сряда Европейската комисия ще публикува и доклад за Румъния. Очаква се ЕС да отправи доста силни критики, но без да предприема мерки като тези, предприети спрямо България.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg