Най-търсени у нас са инженери, мениджъри, занаятчии

3836
Най-търсени у нас са инженери, мениджъри, занаятчии

Днес Менпауър България обяви резултатите от „Годишното изследване за недостига на таланти", според което 42% от работодателите в България имат трудности да попълнят критични позиции в своята организация. Един на всеки трима работодатели по света има затруднения да попълни важни свободни позиции.

Тук в България позициите, които работодателите намират за най-трудни за попълване, са инженери, мениджъри и ръководни кадри и занаятчии.

Нaдя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватска, каза: „Ако не всички работодатели изпитват болезнените проблеми на световния недостиг на таланти, то има външни сили, които най-вероятно скоро ще ги поставят под натиск. Компаниите трябва да възприемат дългосрочен подход, за да са сигурни, че имат таланта, от който се нуждаят, за да постигнат своите бизнес цели. Докато талантът не може да бъде „произведен" в краткосрочен план, една силна стратегия за работната ръка ще гарантира, че бизнес стратегията на компанията ще бъде подпомогната от наличието на хората с таланти, от които се нуждае, за да я изпълни."


Най-търсените позиции в България през 2011 г.

1. Инженери

2. Мениджъри/директори

3. Занаятчийски професии

4. Секретарки, лични и административни асистенти, помощен персонал за офис дейности

5. Техници

6. Шофьори

7. ИТ специалисти

8. Търговски представители

9. Счетоводители и финансисти

10. Машинисти/машинни оператори

Новият доклад предоставя препоръки как работодателите могат да разрешат парадокса на липсата на таланти и изобилието на налични работници, в т.ч. изграждане на холистична стратегия за работната сила, осъвременяване на моделите за работа и практиките, свързани с човешкия капитал, които да отговорят на реалността на 21-ви век, и сътрудничество с правителствата, образователните институции и отделните индивиди.

„Фактът, че компаниите цитират липсата на умения или опит като причина за недостига на таланти трябва да е предупредителен сигнал за организациите, образованието, правителството и всички нас", добави Надя Василева. „Всички тези страни задължително трябва да работят заедно, за да отговорят на дисбаланса при търсенето и предлагането на пазара на труда по един систематичен, гъвкав и последователен начин."

Едни от най-честите решения, които работодателите в България използват, за да преодолеят тези трудности, са да назначават служители, които в момента нямат уменията за позицията, но имат потенциал за развитие (59%); предоставят допълнителни обучения на настоящите си служители, за да попълнят свободните позиции (29%) или променят стратегиите си за реклама и подбор на персонал (26%).

В световен мащаб работодателите, които имат най-големи трудности да намерят подходящите хора, за да попълнят позициите си, са в Япония (80%), Индия (67%), Бразилия (57%), Австралия (54%), Тайван (54%), Румъния (53%), САЩ (52%), Аржентина (51%), Турция (48%), Швейцария (46%), Нова Зеландия (44%), Сингапур (44%), България (42%), Хонг-Конг (42%) и Мексико (42%).

В 21 изследвани държави от региона на Европа, Близкия изток и Африка един на всеки четири работодатели изпитват трудности да попълнят работни позиции поради липса на таланти и въпреки че този процент е по-нисък от средния в световен мащаб, той е с три процентни пункта повече от 2010 г. и най-висок от 2008 г. насам. Държавите, които изпитват най-големи трудности да намерят таланти и да запълнят свободните си позиции, са Румъния (53%), Турция (48%), Швейцария (46%) и България (42%). Най-малко трудности с недостига на таланти изпитват Полша (4%), Ирландия (5%), Норвегия (9%) и Испания (11%). Недостигът на таланти е нараснал с шест процентни пункта във Великобритания - от 9% през 2010 г. до 15% през 2011 г. Според работодателите в региона на Европа, Близкия изток и Африка най-трудните за попълване позиции за пета по ред година са занаятчиите, следвани от техниците и инженерите.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg