Найденов изненадан от искането за оставката му

1115
Найденов изненадан от искането за оставката му

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов коментира пред журналисти преди заседание на Министерски съвет искането на СДС за неговата оставка с думите: „Предполагам, че недостатъчната информираност на Мартин Димитров, е причина за искането за оставка ми"

От думите на министъра стана ясно, че в четвъртък или петък ще се проведе среща между него и представители на Синята коалиция. Найденов каза, че до момента Мартин Димитров не е искал разговор по тези въпроси, нито се е възползвал от правото си на парламентарно питане.

„За мен наистина беше учудващо и изненадващо, че в момент, в който бях в чужбина, се случи тази пресконференция. Предполагам, че недостатъчната информираност на Димитров, е плод на искането на тази оставка и се надявам, че след срещата ние ще успеем да уточним позициите си.

Казах му днес отново, че когато се иска една оставка, тя трябва да е оценка за цялостната работа на един министър и не чух от него оценка за работата, тъй като Министерството на земеделието и храните не е само Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ), каза министърът. Найденов заяви, че назначенията във фонд „Земеделие" не са еднолично решение на министъра. Фондът има изпълнителен директор и ръководството се назначава от управителен съвет от 10 човека.

За договорки с ДПС или БСП относно назначенията в ДФ „Земеделие" няма как да става дума, допълни Найденов по повод обвиненията на СДС за „сделка между ГЕРБ и ДПС". Той заяви, че не е съгласен, че във фонда е оставена голяма част от ръководството от времето на бившето правителство. При поемането на министерския пост от Найденов е бил сменен както директорът, така и пет от седемте зам.-директори. Сменени са много ръководителите на различните отдели във ДФ „Земеделие", заяви Найденов.

В ДФ „Земеделие" работят около 1800 служители, посочи министърът и допълни, че не могат всички да бъдат разглеждани като кадри на ДПС. По думите му фонд „Земеделие" е акредитирана от ЕС структура и са акредитирани точно определени подписи на определени хора. Относно назначението на изпълнителния директор Светослав Симеонов, министър Найденов обясни, че Симеонов има акредитиран подпис от ЕК и е единственият, който може да подписва документи по САПАРД.

„Едва ли от Брюксел взимат под внимание политическата принадлежност, когато дават акредитация. Аз не съм се интересувал кой къде е членувал. За мен са важни резултатите.

Имаше атака по зам.-директора Мюхеттин Караоглан, който ръководи сектор „Директни плащания". България беше първата страна, усвоила на 100 % директните си плащания месец и половина преди крайния срок. Настояването да смяна Мюхеттин Караоглан само заради името му или заради политическата му принадлежност, а аз наистина не знам каква е тя, е малко странно при условия, че имаме 100 % усвояемост. За мен е важно не кой как се казва, а кой какво върши", заяви министърът.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg