Найденов: Променяме Закона за горите заради ски бизнеса

583
Найденов: Променяме Закона за горите заради ски бизнеса

Правителството одобри промени в Закона за горите, с които се разрешава изграждането на ски писти, лифтове и влекове без промяна на предназначението на територията, предаде БГНЕС.

"Новият Закон за горите, който беше приет преди около половин година, наложи изключително рестриктивни мерки по отношение на развитието на ски туризма и това не се отнася само за Витоша. С тази промяна даваме възможност за развитие на този туризъм и на този бизнес. В тази конкурентна среда, в която се намираме спрямо останалите европейски страни, трябва да направим нещо, с което да подпомогнем този бизнес. Това е списъкът на тези промени и те не обслужват една фирма", коментира земеделският министър Мирослав Найденов, след като текстът беше одобрен.

Терените няма да променят собствеността си, дава се сервитут, обясни той. "Ако ние продавахме терените, вместо да разрешаваме сервитутно право, това би могло да се тълкува като нерегламентирана държавна помощ, но няма да се променя собствеността на тези площадки, които ще се дават като сервитут за изграждане на ски влекове и писти", коментира още той. Според Мирослав Найденов, когато България иска да оцелява в бизнеса със зимните спортове на фона на конкуренцията с други европейски държави, не може да има рестриктивен закон. "Търси се разумен компромис и консенсус", убеден е той.

Кабинетът прие промени в Закона за горите, с които се допълва чл. 54 и се дава възможност право на строеж върху поземлени имоти в горски територии без промяна на предназначението на територията да се учредява за изграждане и на ски писти, стълбове за лифтове и влекове или за стълбове за други съоръжения за транспорт, без контакт с повърхността на терена. Промените предвиждат и да се учредява право на ползване и върху съществуващи ски писти, като заявление това да се случи ще се подава директно до министър на земеделието и горите. Средствата от учредяването на право на ползване, учредяване на сервитут и учредяване на правото на строеж ще постъпват в бюджета на Изпълнителната агенция по горите.  

Автор: Ваня Славчева

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg