Найлоновите торбички поскъпват заради нова такса

1263
Найлоновите торбички поскъпват заради нова такса

Министерският съвет прие постановление за изменение и допълнение на Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци. Разпоредбата за заплащане на продуктова такса влиза в сила от 1 октомври 2012 г.

Постановлението цели въвеждане на продуктова такса за всички торбички, произведени от конвенционални полимерни материали и използвани от потребителите за държане и пренасяне на стоки. Изключение правят торбичките, отговарящи на изискванията към опаковките, оползотворявани чрез компостиране и биологично разграждане, определени с българския стандарт EN 13432. Досега продуктовата такса се плащаше само за найлоновите торбички с дебелина под 15 микрона.

Целта на мярката е да се мотивират гражданите към намаляване на потреблението на този вид опаковки, които замърсяват околната среда с прекомерното си разпространение, и да се стимулира многократната употреба на други разновидности – текстилни, биоразградими и др.

С цел постигане на по-голяма проследимост и ограничаване на нерегламентирания внос на полимерни торбички, се въвежда задължение за лицата, които пускат на пазара полимерни торбички, да докладват в Изпълнителната агенция по околна среда количествата, пуснати от тях на пазара.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg