Назначиха Лъчезар Матев за постоянен представител на България към ИМО

776
На 6 юли 2007 г. посланикът на България в Кралство Великобритания и Северна Ирландия, Лъчезар Матев е връчил на Генералния секретар на Международната морска организация (ИМО) адмирал Ефтимиос Митропулос писмото, с което се назначава за постоянен представител на Република България към организацията.

Посланик Матев и адмирал Митропулос са обсъдили основните приоритети на ИМО, дневния ред на предстоящите сесии, дейността на отделни органи и структури на организацията и вижданията за участието на България в тях. Генералният секретар на ИМО е приветствал участието на България като наблюдател в наскоро проведената 98 сесия на Съвета на организацията, както и участието на страната ни в предстоящата 56-а сесия на Комитета за опазване на морската среда. По време на срещата е заявено, че с назначаването на постоянен представител към ИМО, страната ни ще може да следи по-отблизо работата по основните приоритети на организацията.

Обсъден е бил и ходът на кандидатурата на България за избиране за член на Съвета на Международната морска организация в категория "С". Разменени са били мнения за предстоящите избори за Съвета, които ще се проведат по време на 25-та сесия на Асамблеята на организацията от 19 до 30 ноември 2007 г.

Адмирал Митропулос е информирал Лъчезар Матев, че към момента за ИМО е приоритетно присъединяването на държавите-членки към 4 международни конвенции на организацията: Международната конвенция за контрол на вредните противообрастващи системи на корабите; Международната конвенция относно гражданската отговорност за щети, причинени от замърсяване с корабно гориво; Международната конвенция за управление на баластни води и Международната конвенция за ограничаване на употребата на вредни и опасни вещества.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg