НДСВ предлага поправки в Закона за отнемане на имущество, придобито чрез престъпна дейност

449
НДСВ предлага поправки в Закона за отнемане на имущество, придобито чрез престъпна дейност

НДСВ предлага в Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито чрез престъпна дейност, да бъдат включени нови състави от Наказателния кодекс, по които Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност да може да извършва разследване. Това съобщи на пресконференция заместник-председателят на партията Марина Дикова.

Тя уточни, че предложенията за изменения в закона НДСВ внася заедно с БСП и ДПС. Предвижда се да бъде свален прагът от 60 000 лева на 30 000 лева , при който да може да се конфискува имущество от престъпна дейност.

Предлага се в закона да бъдат инкриминирани престъпления, свързани с паметниците на културата, иманярството, търговията с предмети на културата.

Като деяния, по които комисията може да поиска конфискация на имуществото, НДСВ предлага да бъдат записани и компютърните престъпления, свързани с осъществяването на имотна облага и организирана престъпна дейност, както и съзнателното сключване на неизгодна сделка от длъжностно лице.

Целта на промените е да бъде подобрен процесът на откриване, обезпечение и отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, посочи Марина Дикова.

От НДСВ предлагат и четири групи мерки за по-голяма прозрачност при прилагане на Закона за обществените поръчки. Сред тях са запазване правото за участие в процедура за възлагане на обществени поръчки на специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания, когато поръчката е включена в списък, утвърден от Министерския съвет, или е по програма за защита заетостта на хора с увреждания, отбеляза министърът на държавната администрация Николай Василев.

Сред предложенията са и мерки, свързани с начина на отваряне на офертите, методиката на тяхното оценяване, както и със състава на комисиите и контрола при процедури за възлагане на обществени поръчки.

БТА, Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg