Не се очаква руските санкции да засегнат военнaта промишленост у нас

682
Не се очаква руските санкции да засегнат военнaта промишленост у нас

© Pexels

Санкциите, наложени от Русия, не се очаква да се отразят по никакъв начин върху работата на военно-промишления комплекс на България и износа на отбранителна продукция. Това казаха за БТА от пресцентъра на Министерството на икономиката и индустрията, потърсени за коментар по повод постановлението, публикувано на сайта на руското правителство. Според него 15 компании от военно-промишления комплекс на България попадат в обхвата на контрасанкциите, обявени днес от Русия. 
 
"Като член на Европейския съюз България е подкрепила всички пакети от санкции, свързани с руската агресия. По отношение на търговията на отбранителна продукция с Руската федерация се прилагат забрани от 2014 г., които към момента са допълнени с финансови санкции и към физически, и към юридически лица", посочиха от Министерството. 
 
От българското икономическо ведомство напомниха, че още от 3 май 2022 г. Руската федерация е издала Указ с насрещни мерки. С Постановлението от 5 ноември 2022 г. се изменя и допълва списъкът на лицата, сред които има български юридически лица от отбранителната индустрия. "Предвид факта, че забраните по отношение на търговските отношения с представителите на отбранителната индустрия, които се прилагат от 2014 г., изменението на постановлението няма да доведе до промяна в търговията на България с изделия от отбранителната индустрия", коментираха още от икономическото ведомство на България.
 
По-рано днес бе съобщено, че Русия забранява на своите юридически лица да извършват сделки със 74 компании от 11 страни, като освен от България списъкът включва компании от Великобритания, Германия, Канада, Литва, Словакия, Полша, Чехия, Черна гора, Естония и САЩ. 
 
Съответното постановление е изготвено, както предвижда указ на президента Владимир Путин за "ответни специални икономически мерки във връзка с неприятелски действия от страна на някои чуждестранни държави и международни организации". Забранява се сключването на сделки в сферата на военнотехническото сътрудничество с компаниите от този списък, се казва в съобщение от пресслужбата на руското правителство. 
 
Списъкът започва с шест български компании - "Арсенал" (под номер 1), "ВМЗ Сопот", "Бета Корп", "Аркус", "Дунарит" и "Терем". По-надолу в документа са имената на компаниите: "Балканроус Трейдинг", "Балкан Хънтър", "ЕЛ карт", "ЕИМ Трейд", УМТ, "Сейдж Консултантс", "Хартфорд интернешънъл груп", "Металика-АБ" и "Емко". Така всяка пета компания в новия санкционен списък е от България. 
 
Най-много са санкционирани дружества от Германия - 22.  
 
През май т. г., изпълнявайки същия президентски указ, руското правителство одобри друг списък с юридически лица, спрямо които се прилагат специални икономически мерки. В него бяха включени над 30 организации, повечето - бивши дъщерни предприятия на "Газпром". 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg