Не търсим руско финансиране, а европейско съучастие

640
Не търсим руско финансиране, а европейско съучастие

В момента не търсим руско финансиране, търсим европейско съучастие, заяви зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова по време на дискусия за бъдещето на проекта АЕЦ "Белене".

След оттеглянето на RWE България е единственият собственик на проекта за АЕЦ "Белене", припомни тя. "Не сме в преговори за предлагане на дялове на руската страна", категорична е Христова. Трябва да има проучване дали и какви пазари може да има за произвежданата от втората атомна централа.

Трябва да се наеме независим консултант, който да създаде ясна правна и икономическа рамка, каза още зам.-министърът. Тя коментира, че в началото на мандата на новото правителство не е имало яснота за финансовите измерения за проекта. По отношение на енергийната стратегия на България и диверсификацията на доставките Христова каза, че "това е нашето верую и новото правителство прави всичко възможно за диверсификацията на доставките", обясни още тя.

Тя припомни, че се работи за изграждането на междусистемните газови връзки с Гърция, Сърбия, Румъния, а се водят преговори и с Турция за подобна връзка. По отношение на електроенергийната зависимост - има доста проекти на НЕК, които са свързани с изграждането на електропроводи, припомни тя. Тези проекти имат потенциал, но част от тях са в латентна фаза. Обсъждат се какви да бъдат вариантите при закриването на БЕХ, за да няма проблеми с международните проекти, в които участва холдинга, каза още Христова.

От своя страна американският посланик у нас Джеймс Уорлик изтъкна, че решенията, които ще вземе българското правителство ще имат отражение в целия регион и са важни за регионалната енергийна сигурност и имат финансови последствия. "И следващото правителство и поколения българи ще плащат сметката за днешните решения", коментира той.

Според него решенията на кабинета трябва да се правят въз основа на разумна икономическа мисъл. "Решенията трябва да се правят прозрачно, не може да се работи на затворени врати и българите трябва да знаят къде се изразходват техните пари и къде е бъдещето на децата им", каза още Уорлик.

Посланикът на Испания у нас Хорхе Фуентес коментира, че за сега няма определена политика на Европейския съюз по отношение на атомната енергия. Испания няма да се меси в решението на българското правителство, но много внимателно ще следим дебата в България по темата, каза той.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg