Фирмите, преработващи плодове и зеленчуци, срещат все повече затруднения при осигуряване на достатъчна по количество и качество българска суровина за преработка. В създалата се ситуация консервните фабрики са принудени да внасят плодове и зеленчуци за преработка от страни, чието производство е субсидирано, което се отразява негативно на българското земеделие и на практика е износ на национален доход. Това коментираха от Съюза на производителите на плодове и зеленчуци, пред БТА.

Въпреки многократните опити на производителите на плодове и зеленчуци, на преработвателните фабрики и техните браншови структури поотделно да ангажират държавните институции за решаване на проблемите, до момента не са отчетени особени резултати. Липсва дългосрочна държавна политика за стабилизиране и развитие на един традиционно експортно ориентиран бранш - отглеждането и преработката на плодове и зеленчуци, алармират от бранша.

Заради изложените проблеми от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци предлагат всички заинтересовани страни от бранша да обединят усилията и действията си, да обсъдят открито проблемите и да изготвят Програма за общи действия. Срещата по този повод ще се състои на 20 март в Пловдив и на нея са поканени всички фирми, преработващи плодове и зеленчуци, производители на суровини, научни работници и представители на държавните структури.

Предоставена на БТА информация от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци сочи, че през 2005 година са произведени 872.6 хил. тона зеленчуци, от които – 375.4 хил. тона картофи, 126.4 хил. тона домати, 72.1 хил. тона чушки. Основните площи, използвани за отглеждане на зеленчуци през същата година, са 711 хил. дка, като относителният дял на оранжериите е повече от един процент. Поради лоши климатични условия в страната е унищожена зеленчуковата реколта върху повече от 77 хил. Дка.

През 2006 година са произведени 1 183 000 тона зеленчуци, от които 386.1 хил. тона картофи, 213,0 хил. тона домати, 156,7 хил. тона чушки. Основните площи, използвани за отглеждане на зеленчуци през 2006 година, са 695.7 хил. дка, като относителният дял на оранжериите е около два процента.

В производството на зеленчукови продукти средногодишно са използвани повече от 10 хил. тона доматен концентрат, като над 85 на сто от него е от внос.

През 2005 г. произведените плодове са 99 617 тона. От тях: ябълки - 26 130 тона, кайсии - 10 621 тона, праскови - 14 827 тона, череши - 18 235 тона, малини - 3897 тона. През 2006 г. произведените плодове са 116 010 тона. От тях: ябълки - 26 328 тона, кайсии - 13 286 тона, праскови - 21 709 тона, череши - 20 504 тона, малини - 5766 тона.

За първо полугодие 2007 година продължава голямото увеличение на вноса на консервирани плодове и зеленчуци - с 58 хил. тона на стойност 43.1 млн. евро. В сравнение с първото полугодие на 2006 г. увеличението е с почти 26 хил. тона или с 81 процента.

В структурата на внесените стоки най-голям дял имат зеленчуковите консерви.

Продължава увеличението и на износа, но с много по-бавен темп. Прирастът на вноса е 2.7 пъти по-голям от увеличението на износа.