Недостиг на висококвалифицирана работна ръка в България

2476
Недостиг на висококвалифицирана работна ръка в България

И България, и други страни-членки на ЕС започват да изпитват недостиг на висококвалифицирана работна сила. Това каза Лалко Дулевски, председател на Икономическия и социален съвет (ИСС).

По думите му - все още липсва по-строга метрика, за да се оцени дълбочината на проблема, но за страни като България и други новоприсъединили се той възниква и заради това, че свободата на движение, този общ единен пазар, в който влязохме, обикновено води до едностранно движение на хора и качествена работна сила към развитите икономики в Европа.

По този начин страни като България стават донори на висококвалифицирана работна сила. За нас обаче най-голямото предизвикателство като структурно несъответствие, е увеличаващият се и в Европа, и в България брой на хората с основно и по-ниско образование и намаляващият брой на очаквани работни места, които да бъдат осигурени за тях.

Формирането на все по-големи такива контингенти започва да влияе и върху социалните модели на отделните страни-членки, да натоварва и фискалните им системи. Няма защо да крием, че това влошава и криминогенната обстановка. Ако този процес се развие като една снежна топка, след 10-15 години той може дори да промени политическите модели в отделни страни-членки, защото тези хора са бъдещи или настоящи избиратели, заяви той.

Икономическият и социален съвет в момента разработва становище по отношение на политики за намаляване на ранното отпадане от училище. Независимо от структурните несъответствия, ако погледнем европейската статистика, заетостта през 2010 г. на хората с висше образование у нас е малко над средноевропейската. Ние не стоим зле по отношение на хората с висше образование.

При тези със средно образование нашата заетост е с 2 - 3 процентни пункта по-ниска от средноевропейската. Можем да направим заключение, че хората със средно образование намират една средноевропейска трудова реализация. Но когато стигнем до населението с основно и по-ниско образование, ситуацията чувствително се различава между България и средноевропейските нива, каза той.

Нашата работна сила с основно и по-ниско образование е с много по-ниско равнище на заетост от работната сила в Европа. За ИСС това е ключовата причина за по-ниското равнище на заетост в България спрямо редица други страни. Данните показват, че страните с най-висока заетост - основно северната част на Европа - са постигнали тази обща висока заетост най-вече благодарение на това, че хората с основно и по-ниско образование имат много висока степен на заетост спрямо южните страни на Европа.

Източник: БНР

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg