Недостигът на работници в сферата на туризма за 2008 г. ще бъде 30 хил. души

380
Недостигът на работници в сферата на туризма за 2008 г. ще бъде 30 хил. души

Недостигът на работници в сферата на туризма за 2008 година ще бъде 30 хиляди души. Причината е, че повечето квалифицирани кадри работят в други държави в ЕС, а туризмът е най-динамично развиващият се бранш в България. Това каза по време на международния семинар за насърчаване на мобилността на работната ръка в бранша председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин.

По неговите думи, за първите 7 месеца от членството на България в ЕС, ръстът на чуждестранните туристи в страната се е повишил между 10 и 30 процента. Той отбеляза, че развитието на туризма изпреварва развитието на икономиката.

Рагин каза също, че капацитетът на държавата при пълна оптимизация на туристическите ресурси спрямо туристическата посещаемост би могла да стане между 10 и 12 милиона души годишно и напомни, че за тази година броят на туристите в страната е бил около 6 милиона. По неговите думи, при такава оптимизация годишният оборот на България от бранша ще възлиза на 8-10 милиарда евро.

По данни на асоциацията, цитирани от главния секретар Ваня Пеевска, преките чуждестранни инвестиции в туризма за 2003 година са били 250 милиона евро, като през 2004-2005 година са постъпили още 180 милиона евро.

Пеевска подчерта, че за периода януари-септември 2006 г. приходът в туризма е 1 милиард и 557 хиляди евро, което съставлява 14% от БВП за годината. Според главния секретар общата стойност на придобитите дълготрайни активи е 380 милиона евро, а осигурените работни места са 139 220.

Като проблеми в отрасъла представителите на БХРА очертаха лошата инфраструктура в страната, както и нуждата от повишаване на качеството на услугите и кадрите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg