Нефтохим инсталирал 30% от измервателните уреди

1019
Нефтохим инсталирал 30% от измервателните уреди

30% от исканите по закон измервателни уреди вече са поставени в „Лукойл Нефтохим - Бургас, съобщи главният инженер на компанията Илшат Шарафутдинов.

Скандалът с уредите в Нефтохим избухна преди месец. Тогава от Агенция Митници отнеха лиценза на рафинерията, затова че не са монтирани уреди за отчитане на входящия нефт и изходящите петролни продукти. Дни по-късно съдът върна лиценза на завода, а държавата вкара в Нефтохим 30 митничари, които на място да следят производството. Според Бойко Борисов те ще следят там до 1-ви декември, когато трябва да са поставени всички уреди.

„Слагаме прибори в пълно съответствие на Закона за данъчните складове и Наредба №3. В завода съществува строга система за отчетност, която е в пълно съответствие с международните стандарти в нефтопреработката. Измерва се нефтът, който влиза, междинните продукти, които се движат между производствата, както и крайните продукти. Това е пълна отчетност, която редовно се предава на всички държавни институции, които ни правят одит постоянно, в това число и на Агенция „Митници", посочи Шарафутдинов.

Той обясни че разликата между сега съществуващите уреди и новите е във времето на предоставяне на информацията. Сега съществуващите измервателни уреди позволяват да се прави пълна отчетност във вид на материален, енергиен и икономически анализ и баланс - периодично, а съвременните изисквания задължават цялата тази информация за движението на материалните потоци да постъпва в Агенция „Митници" в онлайн режим, т.е без да има намеса на човешкия фактор. „Това по принцип сигурно е правилно, но никъде още по света не е реализирано и никъде не може да го видим, каза още инженерът.

Имайки предвид мащабите и сложността на нашите активи, това не може да стане много бързо. Това го заявихме още в момента на публикуване на наредбата, а сега се намираме в положение в най-бърз порядък да се опитаме да закупим тези нови уреди и да ги поставим", коментира главният инженер на комбината. Той допълни, че от момента на отнемането на лиценза досега в завода са поставени 30% от исканите уреди и данните вече се предават в Агенция „Митници" в онлайн режим. 27 милиона долара ще са необходими, за да бъдат поставени новите измервателни уреди.

„Още през март миналата година започнахме преговори с кредитните организации, защото става въпрос за 27 милиона долара. По сегашната оценка толкова е цялата инвестиция, за да приведем нашите измервателни уреди в пълно съответствие с новите изисквания, каза Шарафутдинов.

Инженерът е категоричен, че инвестициите в измервателните уреди няма да се отрази на цената на бензина.

Източник: Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Common Stocks
# 0
16:08 | 21 August 2011
Браво на Лукойл. Инсталирали са цели 30 % от необходимите измервателни уреди. А пък не си плащали и данъците на всичкото отгоре. Защо не им направят една данъчна проверка. Ще си сложат и останалите 70 % от измервателните уреди. Цената на барел петрол е около 100 долара, а в барела се съдържат 160 литра. С един долар можеш да си купиш около 1.6 литра суров петрол. Пресметнато в левове, по сегашния курс на БНБ, за лев - литър. А пък по бензиностанциите го продават по около 2 лева и 30 стотинки за литър, а пък на някои бензиностанции дори по 2 лева и 40 стотинки. Нефтеният бизнес си е доходоносен. Една от причините за войната в Ирак. Рафинериите са доста важни за преработването на суровия петрол до крайните продукти, каквито са различните видове бензини, нафти, мазут, керосин, греси и т. н. Congratulations to the team of Profit.Bg. Have a lot of years of bull's trend on the Bulgarian capital market.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg