НЕК отчита 13 млн. лв. печалба за първото тримесечие на годината

752
НЕК отчита 13 млн. лв. печалба за първото тримесечие на годината

© Pixabay

Националната електрическа компания е на път да приключи първото тримесечие на 2020 година с печалба от над 13 милиона лева. Загубата за 2019 година пък е в размер на 1.26 милиона лева.

Тя припомни, че през 2014 загубата е била от порядъка на 400 милиона лева.

"Преди години НЕК и целият енергиен сектор бяха  с огромна междуфирмена задлъжнялост. Към днешна дата НЕК стабилизира своето финансово състояние", заяви Теменужка Петкова.


Тя припомни, че по закон НЕК изпълнява функцията на обществен доставчик на електроенергия и ще запази тази своя роля до либерализирането на енергийния пазар.

"България има ангажимент като държава членка на Европейския съюз да либерализира напълно своя енергиен пазар, включително и за битовите потребители. Нашето немерение беше това да се случи от 1 юли 2020 година, но кризата с COVID-19 промени коренно ситуацията и ще се наложи този процес да бъде отолжен за известно време до стабилизирането на ситуацията.  ПРедполагам, че поне с няколко месеца", заяви Петкова.

По думите ѝ най-важната задача в момента е да се гарантира снабдяването с електрическа енергия и сигурността на доставките.

Теменужка Петкова коментира и развитието на големите стратегически енергийни проекти. Според нея в ситуацията на глобална пандемия е логично да настъпят известни промени в условията и сроковете на тяхното изпълнение, но нито един от тях не е спрян. 

"За АЕЦ Белене има промени, свързани с мерките за безопасност за опазване на здравето на хората. Преди 10 дни бяха подписани споразуменията за конфиденциалност с петте компании, които попаднаха в т. нар. "кратка листа", с които България ще води преговори за реализирането на този проект. На всяка от тях е изпратен информационният меморандум, в който има информация за проекта, за развитеието на пазара в България и региона, правната рамка и т.н. Така те ще могат да направят своите анализи и да работят по подготвянето на обвързващи оферти", уточни Петкова.


Мартенските сметки - за хората проблем, за Топлофикация неВ публичното пространство се налага невярната теза, че след като има намаляване на цената на природния газ, обявено в началото на март, то и мартенските сметки следва да са по-ниски


"Срокът за подаването на тези оферти ще започне от момента, в който ние можем да осигурим фицзически достъп до документите, а това може да стане само след нормализирането на ситуацията с разпространението на COVID-19", заяви още министърът на енергетиката.

"Що се отнася до Балкански поток и интерконектора Гърция-България, се работи при стриктно спазване на мерките за безопасност и указанията на Националния оперативен щаб, но работата по нито един от проектите не е спряла. На този етап се опитваме да се движим в рамките на договорените срокове, но всичко зависи от това как ще е развие ситуацията около COVID-19", каза Петкова.

По темата за възстановяването на надплатените суми от бизнеса за доставките на газ, във връзка с предоговарянето на условията между Газпром и Булгаргаз със задна дата от 5 август 2019 до 30 март 2020 година, Теменужка Петкова заяви, че това, което бизнесът е надплатил, ще му бъде възстановено.

"Изчакваме решението за цените от КЕВР, след което Булгаргаз ще направи съотетните изчисления и ще предприеме действия за възстановяване на средствата на бизнеса", коментира енергийният министър.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg