НЕК отхвърля предложението за увеличение на цената на тока от 1 юли

321
НЕК отхвърля предложението за увеличение на цената на тока от 1 юли

120 млн. лева недостиг ще се поддържа от Националната електрическа компания, ако се приеме тя да продава електроенергията със 7 на 100 по- скъпо от досегашните цени.

Това стана ясно при представяне на възраженията по предложението на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, токът за бита да поскъпне с около 5.5% от първи юли.

Общественото обсъждане по този казус ще се състои утре.

От Националната електрическа компания възразиха срещу определената от експертите цена за продажба на електроенергия на крайните потребители.

7-те процента увеличение, което те предлагат, според НЕК е абсолютно недостатъчно и тя ще продължи да работи на загуба, което ще доведе до 65 млн. лева загуби до края на годината, както и блокиране на инвестиционната програма и плащанията по кредитните споразумения.

Ние се надяваме, че регулаторът ще промени становището си и ще вземе предвид нашето съображение.

Внесли сме становище и смятам, че разходите които извършваме ще се отчетат при определяне на цените.

Ние имахме до миналата година резерви чрез износа, сега обаче ги няма тези резерви, заяви, цитирана от БНР, Лилия Иванова, ръководител на икономическото направление в НЕК.

Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй" Иван Генов обяви от своя страна, че няма особени възражения по определената за тях цена от регулатора, въпреки че увеличението е по-малко от исканото.

От ТЕЦ „Марица-Изток 2" уточниха, че няма да имат претенции.

От ТЕЦ Варна и ТЕЦ „Бобов дол" обаче възразиха, че определената за тях цена не покрива производствените им разходи за електроенергия.

Електроразпределителните дружества коментираха цените, като нелогични или повече от въпросителни.

След като мине утрешното обществено обсъждане на цените, те ще станат ясни до 28 юни, а влизането им в сила е от от първи юли.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg