НЕК покани потенциални инвеститори да се включат в АЕЦ "Белене"

418
НЕК покани потенциални инвеститори да се включат в АЕЦ

Националната електрическа компания /НЕК/ АД публикува покана за представяне на заявления за интерес от стратегически инвеститори за придобиване на права за инвестиране и участие в електроенергийния проект "Белене" (АЕЦ "Белене") в България, съобщават от компанията, цитирани от БТА.

Целта на поканата е изразяване на интерес за заявяване до 49 процента от акциите в новата компания (Електроенергийна компания Белене), която ще бъде създадена, за да притежава и експлоатира АЕЦ "Белене" и в която НЕК ЕАД ще има най-малко 51 процента дялово участие.

НЕК разработва проект за изграждане на електроенергийната централа Белене с мощност приблизително 2000 MW. Площадката на АЕЦ "Белене" се намира на около 25 километра от Свищов и на 7.5 километра от границата с Румъния.

Площадката е одобрена за строителство през 1984 г. и строителството е започнало през 1987 г. Поради различни ограничения, включително финансови, произтичащи от политическите промени в България по това време, строителството на площадката е преустановено през 1991 г., пише в поканата.

След преустановяване на строителството са инвестирани значителни средства в мероприятия за консервация на площадката и извършените първоначални работи за поддържането им в добро състояние.

През април 2004 г. българското правителство разреши изграждането на АЕЦ "Белене" да бъде подновено. След открита тръжна процедура НЕК избра Атомстройекспорт (Русия) за главен изпълнител на АЕЦ "Белене".

Строителните работи по първия блок на новия АЕЦ трябва да започнат през 2008 г. с цел влизане в експлоатация до януари 2014 г. Вторият блок е планиран да влезе в експлоатация през януари 2015 г.

Предлага се горивото да се доставя от TVEL Corporation (Русия). Приложимите договорни задължения, като първоначална доставка на гориво, последваща доставка през етапа на експлоатация и цени за преработване на отработилото гориво, ще бъдат договорени едновременно с окончателните преговори с Атомстройекспорт.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg