Необходим е цялостен преглед на състоянието на микроязовирите

422
Необходим е цялостен преглед на състоянието на микроязовирите

„Необходим е цялостен преглед на състоянието на микроязовирите в цялата страна”, това заяви вицепремиерът Емел Етем във Велико Търново. Тя е на посещение в града, за да провери готовността на общината за реакция при опасност от наводнение.

Министър Емел Етем съобщи пред журналисти, че в страната има 1955 малки язовира. Тя допълни, че от години голяма част от тези язовири не се поддържат и практиката показва, че те предизвикват проблеми в повечето райони на страната.

Общините не разполагат с финансови средства за поддържането на малките язовири, нямат и необходимия кадрови потенциал, каза тя.

По време на пресконференцията, която министър Етем даде заедно с кмета Румен Рашев, стана ясно, че той ще инициира национална дискусия за обследване общото състояние на язовирите и за изясняване на отговорностите при тяхното стопанисване.

Министър Етем заяви, че ще подкрепи дискусията и ще окаже необходимото съдействие. С особена тревога министър Етем постави въпросите за почистването на речните корита. Въпреки наближаващото пролетно пълноводие, те все още не са почистени.

Емел Етем призова гражданите да пазят реките и да не изхвърлят битови отпадъци, защото в много случаи те образуват бентове и предизвикват наводнения.

Снимка: Министерство на държавната политика при бедствия и аварии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg