Неплащането на осигуровки става престъпление

1376
Неплащането на осигуровки става престъпление

Близо 1 млрд. лв. са дължимите осигуровки от фирми и граждани към бюджета на НОИ. Ако НАП не събере 40% от тези пари, до есента ще се наложи увеличаване на социалните вноски.

Това обяви днес в Министерския съвет министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов след обсъждане на промените в социалния кодекс.

Министерството и социалните партньори ще предложат през есента укриването на осигуровки да се криминализира, добави министърът. Според него, и работодатели, и синдикати са се съгласили вече с тази мярка. Миналата седмица работодателите се бяха обявили твърдо против нея.

По рано днес директорът на НОИ Христина Митрева заяви, че от 2012 г. социалните осигуровки трябва да се покачват плавно, докато достигнат нива 6-8% над сегашните.

Плавно до 2013 година с три години (с по една година през следващата, през 2012 и 2013 г.) се вдига осигурителният стаж. Възрастта за пенсия (при трета категория труд) не се променя и остава 60 години за жените и 63 години за мъжете.

Ще остане възможността висшистите да могат да откупуват трудов стаж за годините на следване. Други хора, с по-малко стаж, ще могат да откупват не по 5 години - както е сега, а само две години осигурителен стаж.

Възрастта за пенсия на хората, работещи първа и втора категория труд, ще се вдига плавно с две години до края на 2012 година. За жените с първа категория труд възрастта се вдига от 47 но 49 година, а за мъжете от 52 на 54 години. За жените с втора категория труд възрастта се вдига от 52 но 54 години, а за мъжете от 57 на 59 години.

Синдикатите се обявиха твърдо против това предложение, докато работодателите го подкрепят.

За всяка година работа след възрастта за пенсиониране пенсията ще се вдига с 3 процента, каза Младенов.

Остава възможността за хората, които имат 15 години трудов стаж и навършени 65 години да могат да се пенсионират.

Младенов призова работодателите да внасят цялата дължима сума по осигуровките за професионалните пенсионни фондове. За втора категория труд тази вноска е 7% от дохода, а за първа категория - 12% от дохода, припомни министърът. Ако това не се прави, пенсиите получавани през тези фондове ще са малки - 50-60 лева, каза Младенов.

С промените финансовият ефект за НОИ през 2011 година ще бъде 81,8 млн. лв., през 2012 година - 190,3 млн. лв. и през 2013 година - приблизително 450 млн. лв.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg