Нетера стартира най-голямата оптична мрежа за пренос на данни у нас

699
Нетера стартира най-голямата оптична мрежа за пренос на данни у нас

800 Gbps е проектният капацитет на новата DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) мрежа, която водещият български телеком оператор Нетера стартира от месец юни. Този капацитет я прави най-голямата оптична мрежа за пренос на данни не само у нас, но и в региона. На този етап тя има покритие в 24 български града. Проектът е финансиран от Нетера и възлиза на 10 млн. евро, допълват от компанията.

Това, което характеризира мрежите от този тип е възможност за лесно и бързо пренасяне на много големи капацитети от данни. Те също така имат висока ефективност при пренос на големи разстояния, без компромис в качеството.

За техническото изграждане на мрежата, Нетера обявява търг за доставчик на оборудване през месец март т.г., в който вземат участие осем водещи компании в тази област. Проектът е спечелен от Nokia Siemens Networks.

Нетера е водещ български телекомуникационен оператор и доставчик на висококачествени наземни и спътникови комуникационни решения.

През годините компанията следва забележителни темпове на разрастване и развитие като лидер на телекомуникационния пазар. Нетера е един от основоположниците и лидерите в развитието на Интернет комуникацията в България. Днес тя е в топ три на българските телекоми, опериращи в Централна и Източна Европа.

Освен продажбата на големи Интернет капацитети на корпоративни клиенти и ISP-та, изгражда комуникационните мрежи на клонове на световни финансови институции и български банки. В момента Нетера внася основна част от международния Интернет трафик в България. Предлага уникални решения за наблюдение върху мрежите си от клиенти /Neterra Online Monitoring System/, платформа за Интернет телевизия, разпространява телевизионни и радио сигнали в страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg