Nеw Europe: Желева е неспасяема

792
Nеw Europe: Желева е неспасяема

Въпросите около номинацията на Румяна Желева за Европейската комисия се превърнаха в опити за политическо убийство и противоречива информация.

Била ли е или не управител на Глобал Консулт? Кога е било това? Излъгала ли е пред Европейския парламент? Съобщиха ни дори обвиненията за прекалено големи доходни декларации и избягване на данъци, но от любов и на война всичко е позволено, отбелязва авторът Александрос Коронакис в New Europe, а свободното слово може да бъде контрапродуктивно.

Първи впечатления

New Europe беше първото издание, което интервюира Желева след като Барозу я номинира за Комисията. В обширното интервю, засягащо българските и европейски проблеми, Желева изглеждаше компетентна и осведомена.

Неспасяема

Желева не може да бъде спасена - няма значение дали обвиненията ще бъдат доказани като фабрикувани. Не съм убеден в невинността й, отбелязва авторът Коронакис, но нека я допуснем като оборима презумпция. Дори ако я приемем за невинна, политически Желева остава повредена стока.

Нападай, нападай, нападай

Има само едно нещо, което е странно. Безбройни обвинения бяха отправени срещу Желева, информация, която политическите опоненти са имали предварително. След като тези обвинения не засягаха компетентността й за поста, защо социалистите не започнаха разследване с прокуратурата преди седмици или месеци?

Евродепутатът Антония Първанова е политически опонент на Бойко Борисов и се обявява срещу Желева. Според анализаторите, които се обявяват в подкрепа на неговата партия ГЕРБ, обвиненията срещу Желева са същите, които не трогнаха българското обществено мнение.

Лагерът на Първанова обаче посочи, че специалният следовател за конфликт на интереси в България бързо е бил сменен от Борисов след завеждането на дело срещу Желева. Дали тези обвинения са верни, трябва да установи задълбочено разследване.

Барозу в безизходица

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу се оказа в безизходица. Ако се обяви в подкрепа на Желева, правните процедури могат да доведат до вот на недоверие за неговата комисия от Европейския парламент. Освен това, ако подкрепи Желева и се изправи срещу социалистите и отговора на ЕНП, кой знае колко време ще отнеме да се създаде работеща комисия. Това е и етичен проблем за Барозу, който знае, че Европа понася реална загуба за всеки ден без „истинска" комисия. По този начин Барозу остава без реални опции, освен да поиска нова кандидатура от България и да се надява, че ЕНП ще се откаже от заплахите срещу социалистическия кандидат Марос Стефанович.

Борисов в безизходица

Българският премиер Бойко Борисов е реално в задънена улица, отбелязва изданието. Медийната истерия и политическите реакции, които не са резултат от разследване, а само от обвиненията, направиха Желева разходен материал. В крайна сметка, най-важно е благото на страната и на второ място, на партията. Както Борисов каза, отхвърлянето й „не е трагично". Италианският кандидат Роко Бутильоне беше отхвърлен по време на първия тур на изслушванията.

Кандидатите да заменят Желева?

Мнозина биха искали да заменят Желева. Но нека да започнем с едно допускане: който и да замени Желева, ще трябва да е жена. Иначе цялата работа, хвърлена по безбройни кампании и прес-релийзи, които съобщаваха, че 1/3 от Комисията е съставена от жени, отива в кошчето. По тази логика веднага отпада българският министър на отбраната Николай Младенов, въпреки че има опит в Европа.

След като се прегледа списъка с потенциални кандидатки, тази, която засенчва останалите както с биографията, така и с политическите си умения, е бившата външна министърка Надежда Михайлова. Със сигурност ще бъдат разглеждани много имена, ако се стигне до замяна на Желева, но това са моите очаквания, отбелязва авторът на статията.

Силен ресор за България

Ресорът на Желева е силен за България. Той предполага престиж и относителна сила; кой можеше да си представи преди 9 години, че през 2010 г България ще бъде член на ЕС с комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи?

Лицемерието на Дол

Председателят на групата на ЕНП Жозеф Дол се показа доста лицемерен. След изслушването на Желева и, честно казано, прекомерната атака по въпрос, който не трябваше да бъде решаван по време на 3-часовото изслушване, Дол заяви: „Бих искал някои политически групи да спрат да действат по безотговорен и пристрастен начин по време на тези изслушвания". Не минаха и 24 часа, и ЕНП отвърна със същото, като направи изявление срещу социалистическия комисар Марос Щефкович заради антиромско изказване през 2005 г. Във въздуха се носи миризма на отчаяние.

Неподходяща

Както пишеше в съобщението за изслушването, това, че Желева не се справи с кризата, което показва, че може да не е подходяща за предложения ресор. Решението й да слуша въпросите и да им отговаря на английски за нещастие намали ефективността й, като може би не разбираше какво я питат поради стреса. Без значение на документите, Желева изглежда неспасяема, независимо чия интерпретация е истинска, заключава Александрос Коронакис.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg