Незаконни антени на Бузлуджа

1302
Незаконни антени на Бузлуджа

Частни фирми са разположили незаконно комуникационни съоръжения на чинията на връх Бузлуджа.

Те ползват покрива й без да заплащат наем за това. Областният управител на Стара Загора -Йордан Николов разпореди спешна проверка на случая. Дом-паметникът на връх Бузлуджа е държавна собственост. Той е с площ от 2250 кв. м., а в него се издига железобетонен пилон с височина 70 м. Върху него са разположени комуникационни съоръжения, а достъпът до върха е ограничен с поставен неясно от кого катинар.

Областният управител на Стара Загора съобщи, че до 30 дни ще изчака фирмите, които използват незаконно паметника, да премахнат съоръженията си. След този срок той ще предприеме съответните мерки. През 2003 г. областната управа на Стара Загора обявява търг за отдаване под наем на пилона, но поради неявяването на нито един кандидат, търгът е обявен за непроведен. Единственият договор за поставяне на комуникационни съоръжения на пилона на чинията на връх Бузлуджа, е сключен през 2006 г. между областна администрация и интернет-доставчик.

В последствие той е прекратен и оттогава до днес пилонът се ползва от фирми без да заплащат за това. За да функционират съоръженията, самонастанилите се фирми са ползвали електроенергия. Днес от EVN информираха, че вчера са спрели тока на чинията, но до този момент никой не се е появил, за да попита за това. Областният управител на Стара Загора съобщи и че ще подаде сигнал до МС за състоянието на паметника.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg