НГФ е с най-висок ръст сред гаранционните институции в Европа

900
НГФ е с най-висок ръст сред гаранционните институции в Европа

© Pixabay

Националният гаранционен фонд (НГФ) заема първо място по ръст на отпуснатите гаранции в Европа за 2016 г.

Това стана ясно по време на официално посещение на Катрин Щурм, генерален секретар на Европейската асоциация на гаранционните институции (АЕСМ), в която членуват организации от 42 държави, съобщават от НГФ. 

Издадените от НГФ гаранции на малки и средни предприятия за изминалата година са с 58% повече от тези през 2015 г. Това поставя институцията на първо място в Европа, следвана от гаранционните институции на Холандия и Естония, които бележат респективно ръст от 56.3% и 44.2%.

По данни на АЕСМ през 2016 г. общият обем на издадените гаранции е 86 млрд. евро, като средният размер на гаранциите за Европа е 32 хил. евро. В сравнение с него, у нас той е 52 хил. евро. Размерът на отпусканите гаранции е най-висок в Австрия – средно 168 хил. евро и най-нисък в Сърбия – средно 14 хил. евро.

През 2017 г. НГФ е подкрепил нови 1 500 клиента, които са получили финансиране на обща стойност 360 млн. лева, включително и по новата програма COSME, реализирана със средства по Плана „Юнкер“.

НГФ е създаден през 2008 г. като част от групата на Българска банка за развитие. Фондът издава гаранции, допълващи обезпеченията, с което улеснява достъпа до кредитиране за българските малки и средни предприятия.

От създаването си до сега фондът е подкрепил над 7600 предприятия, които са получили финансиране на обща стойност 1.7 млрд. лева.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас