Нихат Кабил: Каквото беше необходимо да отговоря, съм отговорил

439
Нихат Кабил: Каквото беше необходимо да отговоря, съм отговорил

Каквото беше необходимо да отговоря, съм отговорил.

Това каза след приключване на разпита в ГДБОП министърът на земеделието и горите Нихат Кабил. Той влезе в ГДБОП в 10.05 и излезе в 13.30 часа.

Министър Кабил уточни, че е бил извикан за свидетел във връзка с досъдебно производство и повдигнато обвинение срещу уволнения директор на фонд "Земеделие" Асен Друмев, основано на сключени договори с разплащателната агенция.

Министърът на земеделието и горите добави, че е използвал възможността и да се срещне с директора на ГДБОП главен комисар Ваньо Танов, за да обсъдят бъдещи действия, основани на споразумение между МНЗГ и ГДБОП за предотвратяване на измами в голям мащаб със средства от ЕС.

Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил беше на разпит в Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) във връзка с източването на средства от Агенция САПАРД.

Двайсет и девет нередности по предприсъединителните програми е докладвала през 2006 г. България пред Европейската комисия и Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

В доклада на правителството за дейността на Съвета за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на ЕО /АФКОС/ от описаните правонарушения 18 са по САПАРД.

През 2006 г. разследващите органи са работили по 11 случая на измами, свързани с европейски средства. В три от случаите по САПАРД е установено неправомерно усвояване на средства над 18 млн. лв.

Докладът за дейността на АФКОС през 2006 г. съдържа информация за проверките, извършени от Агенция "Митници" и Агенцията за финансово разузнаване.

През март месец в България пристигнаха германски следователи и служители на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, за да се запознаят с хода на разследването по аферата САПАРД, при която са източени 7 милиона и 500 хиляди евро.
Българските обвинители допълниха, че се очакват отговори на няколко назначени съдебни поръчки в чужбина, предстои и възлагането на други.

Чужда служба, участвала в разследването на парите по програмата САПАРД, разполага със специални разузнавателни средства, които свързват крупния бизнесмен Людмил Стойков с останалите участници в престъпната схема.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg