Николай Василев: Набираме скорост по усвояването на парите от фондовете на ЕС

417
Николай Василев: Набираме скорост по усвояването на парите от фондовете на ЕС

Българското правителство набира скорост по усвояването на парите от фондовете на ЕС, заяви министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев в изказване от трибуната на парламента при дебата по вота на недоверие към правителството. Според министър Василев, българската държава функционира добре и това се дължи на всекидневните усилия на държавните служители.

Едно от добрите решения на срещата в Банско е засилването на капацитета и възможностите на Института за публична администрация, заяви министърът. По думите му година след година административният капацитет по фондовете на ЕС се засилва. В момента във всички звена, отговорни за еврофондовете в министерствата, в управляващите органи и междинните звена, има 2847 щатни бройки, като от тях 2 342 са реално заети и са заявени още 322 бройки.

Служителите, които са в тези звена, са висококвалифицирани, с много добра професионална подготовка, с натрупан опит и се учат бързо в движение, включително от грешките си, заяви Василев. По думите му недостатъците са, че служителите работят продължително, при високо напрежение и натоварване. Подложени са на риск от допускане на грешки и пропуски, допълни той. За последната година има 8-10 процента служители, напуснали тези звена, каза министърът. Той допълни, че е важно да идват млади амбициозни кадри, работата да е престижна, високо оценена от обществото и по-високо заплатена.

Василев посочи, че и досега служителите, занимаващи се в министерствата с еврофондовете, получават двойни заплати, като в момента се одобрява схема, която ще даде възможност, ако има висока степен на усвояване на фондовете, служителите да могат да получават трета заплата като поощрение, при определени условия.

Ще се приеме и предложението за въвеждане на "бърза писта" за кариерно развитие на млади служители, заяви министърът. В МДААР най-нископлатеният младши експерт, работещ по еврофондове, без опит в професията, в момента получава 860 лева месечна заплата, каза министърът.

Средната заплата за дирекция "Управление на програми и проекти" е 1152 лева, а директорът получава 1842 лева, като това е преди евентуалното увеличение от средата на тази година, добави той. По отношение на програмата "Административен капацитет" министърът отбеляза, че към момента са сключени договори с бенефициенти за всичките средства за 2007 г., 2008 г. и за една пета от средствата за 2009 година. Към юли са усвоени над 8 млн. лева, през август усвоените средства ще бъдат 12 млн. лева, каза министър Николай Василев.

Прогнозите за следващите няколко месеца са да бъдат усвоени средствата за 2007 г., а в края на годината ще бъдат усвоени и част от средствата за 2008 година. В края на управленския мандат се очаква да се усвоят и половината пари от средствата за 2009 година, посочи Василев.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg