Николай Василев: Не съм против увеличаването на заплатите в държавни предприятия

334
Николай Василев: Не съм против увеличаването на заплатите в държавни предприятия

Наредбата за регулиране на заплатите на предприятията с над 50 % държавна и общинска собственост не казва, че не могат да бъдат увеличени заплатите в тези предприятия, а посочва с колко и при какви условия може да стане това.

Това каза преди началото на заседанието на Министерски съвет министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев.

Той посочи, че наредбата е изиграла положителна роля за запазването на финансовия контрол в държавните и общински предприятия.

Затова според Василев наредбата може да се променя, да се подобрява, но не трябва да отпада.

Василев коментира това по повод проекто-постановление, внесено в МС от министър Масларова за отпадане на тази наредба.

По думите на Николай Василев НДСВ не е против увеличението на заплатите на работниците във въпросните предприятия.

Той даде като пример, че в предприятия с държавно и общинско участие над 50% през последните години се наблюдава увеличение на заплатите - в сферата на енергетиката с над 100% през последните 5 години, а заплатите в „Български морски флот" за последните две години са увеличени с 52%.

Ние сме против самоцелното увеличаване на заплатите на всяка цена, категорично заяви министърът и допълни, че увеличението на заплатите трябва да отразява подобреното финансово състояние на определено предприятие.

В противен случай, продължи Василев, ще плащаме по-високи цени на тока, на парното, по-високи цени на билетите за железопътния транспорт.

Той припомни, че по времето на кабинета Виденов заплатите в държавните и общински предприятия са се вдигали на принципа - първо увеличаваме заплатите и след това задаваме въпроси, свързани с финансовото състояние на предприятията.

Резултатът беше тежката финансова криза 95-96 година, припомни Василев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...