Николай Василев: Не съм против увеличаването на заплатите в държавни предприятия

303
Николай Василев: Не съм против увеличаването на заплатите в държавни предприятия

Наредбата за регулиране на заплатите на предприятията с над 50 % държавна и общинска собственост не казва, че не могат да бъдат увеличени заплатите в тези предприятия, а посочва с колко и при какви условия може да стане това.

Това каза преди началото на заседанието на Министерски съвет министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев.

Той посочи, че наредбата е изиграла положителна роля за запазването на финансовия контрол в държавните и общински предприятия.

Затова според Василев наредбата може да се променя, да се подобрява, но не трябва да отпада.

Василев коментира това по повод проекто-постановление, внесено в МС от министър Масларова за отпадане на тази наредба.

По думите на Николай Василев НДСВ не е против увеличението на заплатите на работниците във въпросните предприятия.

Той даде като пример, че в предприятия с държавно и общинско участие над 50% през последните години се наблюдава увеличение на заплатите - в сферата на енергетиката с над 100% през последните 5 години, а заплатите в „Български морски флот" за последните две години са увеличени с 52%.

Ние сме против самоцелното увеличаване на заплатите на всяка цена, категорично заяви министърът и допълни, че увеличението на заплатите трябва да отразява подобреното финансово състояние на определено предприятие.

В противен случай, продължи Василев, ще плащаме по-високи цени на тока, на парното, по-високи цени на билетите за железопътния транспорт.

Той припомни, че по времето на кабинета Виденов заплатите в държавните и общински предприятия са се вдигали на принципа - първо увеличаваме заплатите и след това задаваме въпроси, свързани с финансовото състояние на предприятията.

Резултатът беше тежката финансова криза 95-96 година, припомни Василев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg