Николай Василев представи проект "Разбираема България" на срещата на медиите в Рим

772
Николай Василев представи проект

По време на Третата световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция, министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев представи проекта “Разбираема България” за утвърдените правила за транслитерация на българските собствени имена, както и българската позиция по актуалната тема за изписването на единната европейска валута – евро, на български език, информират от министерството.

Министър Василев оглавява работната група, определена да работи по решаването на проблема евро или еуро да бъде изписването на кирилица на европейската валута. В работната група са включени експерти от МДААР, МВнР, БНБ, Центъра за преводи и редакции, както и представители на Института за български език към БАН. Министър Василев подчерта, че към момента има изготвена Декларация на Република България относно изписването на европейската парична единица и престои среща на експертно ниво с представители на Европейската централна банка.

По отношение на проекта "Разбираема България" министър Василев припомни, че той е изготвен съвместно с Института за български език към БАН и преодолява липсата на общоприети правила за изписване на собствените имена на латиница, като премахва хаоса в надписите по табели, карти документи и т.н.

Николай Василев акцентира върху приетото решение на Министерския съвет за одобряване на проекта, както и измененията в Правилника за издаване на българските документи за самоличност, които улесняват процедурата по смяна на личните документи в съответствие с правилата за транслитерация. Министърът също така подчерта, че с Наредбата за транслитерация на българските географски имена на латиница правилата за транслитерация при географските обекти стават задължителни.

Третата световна среща на Българските медии се провежда под патронажа на министър-председателя Сергей Станишев и тази година медийният форум се провежда в контекста на членството на България в ЕС и акцентира върху българо-италианското сътрудничеството не само в областта на медиите, но също така и на културата, икономиката и политиката. Акцент на срещата е и обогатяването на ЕС с още една азбука - кирилицата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg