Николай Василев връчи договорите на първите бенефициенти по ОПАК

335
Николай Василев връчи договорите на първите бенефициенти по ОПАК

Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев връчи договорите на първите бенефициенти, чиито проекти ще получат финансиране от Структурните фондове на Европейския съюз по Оперативната програма “Административен капацитет”.

По първата процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Европейския социален фонд чрез ОПАК са одобрени 48 проекта на структурите на гражданското общество на обща стойност 11 984 069 евро, съобщиха от министерството.

Събитието беше съчетано и с първото обучение на бенефициенти по програмата, организирано от Управляващия орган. Целта е те да се запознаят с отговорностите и задълженията си при изпълнението и управлението на одобрените за финансиране проекти.

Беше представено и специално изработеното от експертите от УО на ОПАК "Ръководство на бенефициентите". То е насочено към потенциалните и към вече одобрените бенефициенти. В него е описан целият процес на създаване, управление и успешно реализиране на проекти.

По време на церемонията по връчването на договорите министър Василев заяви, че е в общ интерес не само да се постигне максимално усвояване на средствата, но и чрез тях да се реализират полезни и качествени проекти. При усвояването на средствата в съответствие с европейското и българското законодателство строг контрол ще бъде упражняван както от УО на ОПАК, така и от Европейската комисия.

Министър Василев препоръча на бенефициентите да следват политиката на министерството за максимална прозрачност и реализирането на проектите да става публично и с широко информиране на медиите и на всички заинтересовани страни. В тази връзка той припомни, че комисиите за оценяване на проектите са били в широк състав, с участието на представители на различни институции.

В помощ при осъществяване и отчитане на проектите УО на ОПАК планира регулярни срещи с бенефициентите, по време на които ще се обсъжда ходът на реализиране на проектите, ще се дават препоръки и ще се провеждат обучения.

Министър Василев подчерта, че е особено важно проектите да бъдат изпълнявани така, както са заложени във формуляра за кандидатстване, без да се допускат никакви отклонения. Той припомни още веднъж, че сключването на договор не означава автоматично усвояване на средствата по него и пожела на всички успех в реализирането на проектите.

Снимка: Министерство на държавната администрация и административната реформа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg