Обсъжда се възможността всички ресторанти да отворят при условия, в които в момента работят ресторантите в хотелите. На следващото заседание на Националния оперативен щаб в четвъртък допълнително ще бъде дискутирана възможността за разхлабване на мерките, които касаят заведенията.

Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова след проведената в Министерството на здравеопазването среща с представители на ресторантьорския бранш, информира Darik News. В дискусията участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Министър Николова поясни, че към момента се обсъжда възможността за отваряне на заведенията две седмици след 4 февруари 2021 г., ако епидемиологичната обстановка в страната го позволява. И допълни, че настояването на бранша е ресторантите да отворят още от 1 февруари, отново при спазване на конкретни условия – 50% заетост и вечерен час. Различни варианти се обсъждат за вечерния час – 22:30 часа, 23:30 часа, все още не е договорено, уточни вицепремиерът.

Най-важни са животът и здравето на хората и здравните власти са тези, които трябва да вземат окончателното решение по повод промяна на заповедта на министъра на здравеопазването, заключи министър Николова.