Ниско ниво на усвояване на средства по ОП

641
Ниско ниво на усвояване на средства по ОП

Изключително ниско ниво на усвояване на средствата по оперативни програми - едва 1,3% от всички разполагаеми от Европейския съюз средства.

Рискът от неусвояване на голяма част от предоставената от Европейския комисия предприсъединителна помощ остава. Това се констатира в Годишния доклад за усвояването на средствата от ЕС за 2009 г.

Авторите на доклада посочват, че България е единствената страна-членка на ЕС с върнати на два пъти Оценки за съответствие и все още без нито една одобрена Оценка за съответствие. В страната също така се наблюдава слаб ефект от Кохезионната политика на ЕС, което крие в себе си опасност от формиране на разочарование в обществото и отлив като цяло на интерес към Програмите, който по-трудно ще бъде възстановен в бъдеще.

Констатира се също така липсата на координиран управленски подход и ясна визия при подготовката на инфраструктурните проекти в секторите „Транспорт" и „Околна среда". Сред идентифицираните ключови проблеми през изминатата година в доклада се посочват:

1. Значително разминаване между договорени /1,4 милиарда евро - европейско финансиране/ и реално платени средства /72 милиона евро - европейско финансиране/ по ОП;

2. Недостатъчно ниво на сертифицирани разходи - 0,8% от разполагаемия ресурс на ЕД;

3. Липса на одобрени оценки за съответствие по ОП;

4. Липса на приоритизация при обявяването на схеми за безвъзмездна помощ;

5. Завишени стойности на проектите, неефективна обосновка на нуждите и липса на икономическа ефективност на избраните технически решения;

6. Ниска степен на проекта готовност по ключови инфраструктурни проекти;

7. Тромави процедури за оценка на проектните предложения и забавяне при сключването на договори;

8. Нередности при провеждането на процедурите за обществени поръчки, чести случаи на конфликт на интереси, прекалено използване на процедурата за директно договаряне в сектор околна среда.

„По ИСПА към днешна дата неусвоените средства са 300 милиона евро, но все още имаме цялата 2010 г. до края и реално чак тогава ще се види какви средства ще загубим. Защото средствата, които не са усвоени до 2010 г. нямаме удължение, за което работим, те ще бъдат загубени. Към днешна дата не мога да кажа конкретна цифра и се надявам това да е минимална цифра. По САПАРД мисля, че там нещата вече приключиха и каквото е изразходвано е изразходвано и усвоено.

Мисля, че са около 100 милиона, които ще загубим там", заяви Светлин Танчев, председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове, отговаряйки на журналистически въпрос какви средства ще загуби страната ни по ИСПА и САПАРД.
„Това е доста експертен доклад в този му вид. В него няма нищо ново, нищо изненадващо" за хората, които се занимават с тази тематика, коментира Юлияна Николова. „Моята цел, това, което ние всички трябва да си поставим е 100%.

Такъв процент е постигнала Великобритания. Достигането до 90% би било повече от оптимистично", заяви тя, отговаряйки на въпрос какъв процент трябва да се стремим да усвоим от европейските средства.

Сред предприетите мерки за преодоляване на проблемите в доклада се изтъкват: ускореният темп на договаряне през последното тримесечие на 2009 г., увеличаване на размера на плащанията към бенефициентите, промяна в структурата за координация но управление на средствата от ЕС и съсредоточаването й в министерски съвет.

Годишният доклад отразява ситуацията към 31 декември 2009 г. Той обхваща периода на цялата 2009 г. и е тематичен. Включва 21 програми, инструменти и механизми, финансирани с европейски средства. Сред тях са 7 ОП по Цел 1 „Сближаване", 5 ОП за трансгранично сътрудничество по Цел 3 „Европейско териториално сътрудничество", инструмента Шенген, 3 предприсъединителни програми.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg