Нивото на Дунав се повишава, започва денонощно наблюдение

1053
Нивото на Дунав се повишава, започва денонощно наблюдение

Поради повишаване на нивото на река Дунав, в МОСВ е активирано оперативното звено, което следи обстановката денонощно. Според последните прогнози в близките седем дни предстои повишението на нивото на Дунав да продължи с по-бавни темпове.

Очакват се затруднения при оттичането на притоците, съобщиха от МОСВ. Водните количества на реките в по-голямата част от Дунавския район са около праговете за високи води.

Регистрирани са повишения на нивата на вътрешните реки, притоци на Дунав. По-значителни от които: в долните течения на реките Огоста и Искър и в средното течение на река Янтра. Вследствие на прогнозираните валежи се очаква нивата на реките в целия Дунавски район да се повишават.

По-значителни повишения се очакват днес и утре. Министерството препоръчва въвеждане на повишен контрол върху защитните съоръжения и отводнителните системи в крайдунавските области и общини. Особено внимание да се обърне на териториите южно от дигите на реката, както и на прилежащите територии на местата на вливане на притоците.

Препоръчва се на гражданите да следят прогнозите за времето и за състоянието на реките, да спазват указанията на компетентните органи и да не поемат излишни рискове. Областните управители да въведат Плана за действие при високи води на река Дунав, в зависимост от конкретната обстановка в областта.

Кметовете на общини да осигурят наблюдение и ефективно действие на отводнителните инфраструктури в населените места. „Напоителни системи“ ЕАД да осигури нормалната експлоатация на защитните съоръжения и на отводнителните системи.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас