Нивото на Дунав се повишава, започва денонощно наблюдение

996
Нивото на Дунав се повишава, започва денонощно наблюдение

Поради повишаване на нивото на река Дунав, в МОСВ е активирано оперативното звено, което следи обстановката денонощно. Според последните прогнози в близките седем дни предстои повишението на нивото на Дунав да продължи с по-бавни темпове.

Очакват се затруднения при оттичането на притоците, съобщиха от МОСВ. Водните количества на реките в по-голямата част от Дунавския район са около праговете за високи води.

Регистрирани са повишения на нивата на вътрешните реки, притоци на Дунав. По-значителни от които: в долните течения на реките Огоста и Искър и в средното течение на река Янтра. Вследствие на прогнозираните валежи се очаква нивата на реките в целия Дунавски район да се повишават.

По-значителни повишения се очакват днес и утре. Министерството препоръчва въвеждане на повишен контрол върху защитните съоръжения и отводнителните системи в крайдунавските области и общини. Особено внимание да се обърне на териториите южно от дигите на реката, както и на прилежащите територии на местата на вливане на притоците.

Препоръчва се на гражданите да следят прогнозите за времето и за състоянието на реките, да спазват указанията на компетентните органи и да не поемат излишни рискове. Областните управители да въведат Плана за действие при високи води на река Дунав, в зависимост от конкретната обстановка в областта.

Кметовете на общини да осигурят наблюдение и ефективно действие на отводнителните инфраструктури в населените места. „Напоителни системи“ ЕАД да осигури нормалната експлоатация на защитните съоръжения и на отводнителните системи.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg