НКЖИ започна реконструкция на приемното здание на гара Плевен

705
НКЖИ започна реконструкция на приемното здание на гара Плевен

Национална компания „Железопътна инфраструктура” започна мащабна реконструкция и модернизация на жп гара Плевен. Генералният директор на компанията Антон Гинев и областният управител на Плевен Цветко Цветков дадоха официалния старт на проекта за “Рехабилитация и преустройство на Приемно здание гара Плевен”.

„До края на 2008 г. и през 2009 г. общият брой на реконструираните и модернизирани гари ще достигне 122, или над 30% от съществуващите жп гари в страната. Вече са ремонтирани 85 приемни здания, в които НКЖИ е вложила над 30 млн. лв. Всичко това ще направи гарите по-приветливи и удобни за пътуващите, а жп транспортът по-предпочитан”, каза Антон Гинев, генерален директор на НКЖИ, по време на представянето на проекта за реконструкция на гара Плевен.

Договорът за рехабилитацията и преустройството на гара Плевен е подписан на 4 август 2008 г. Проектант е ЕТ „Архид – Димитър Динев”, гр. София. Изработеният инвестиционен проект е в работна фаза и е съгласуван с Националния институт за паметници на културата заради статута на сградата на гара Плевен.

Изпълнител на обекта е столичната Кейбилд ЕАД, а строителен надзор - „ПВД-Консулт” София. Инвеститор е Национална компания „Железопътна инфраструктура”.

Стойността на проекта е над 2.6 млн. лв. (2.22 млн. лева без ДДС). Срокът за изпълнение е 455 календарни дни от подписване на Протокол образец 2 за откриване на строителната площадка. Разрешителното за строеж е в сила от днес, 8 септември 2008 г.

Гара Плевен е построена през 1931 г. Застроената й площ е 1290 кв. м, а общата разгърната застроена площ е 2004 кв. м. От 1979 г. гара Плевен е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата, заради което проектът за реконструкция и модернизация предвижда изцяло запазване на фасадната композиция и характерния й архитектурен облик.

Последният ремонт на двуетажното гарово здание и част от пероните е извършен през 1971 г. Годишно гара Плевен обслужва над 600 хил. пътници.

Сн.: Проект за реконструкция на гара Плевен (НКЖИ) 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg