НКЖИ завърши проект за близо 4.5 млн. евро

383
НКЖИ завърши проект за близо 4.5 млн. евро

Днес министърът на транспорта Петър Мутафчиев, генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) Антон Гинев и изпълнителният директор на Български държавни железници (БДЖ) Христо Монов направиха работна проверка на успешно реализирания проект „Модернизация на осигурителната и телекомуникационната техника на жп линията Благоевград – Кулата”.

Проектът, реализиран от НКЖИ, е по програма ФАР за Трансгранично сътрудничество между България и Гърция и стойността му е 4.44 млн. евро. От тях 3.33 млн. евро (75%) са осигурени по програма ФАР, а 1.12 млн. евро (25%) са от държавния бюджет на България.

„Модернизацията на осигурителната и телекомуникационната техника на жп линията Благоевград – Кулата” е важен проект не само за България, а и за Европейския съюз (ЕС), тъй като линията е част от ІV трансевропейски коридор. Проектът се явява и естественото продължение на вече реализираната инвестиция от 41 млн. евро за електрификация на жп линията Дупница-Кулата, която окончателно бе пусната в експлоатация през 2002 г.

Чрез реализирането на проекта по програма ФАР НКЖИ създаде възможност за намаляване на времепътуването на влаковете. Вече от София до Солун се стига с над 40 минути по-бързо, а времето за проверка на документите на гранична гара Кулата се сведе до 20 минути. Това стана възможно след монтажа на компонент от система ТЕТРА за дейностите на Главна дирекция „Гранична полиция”.

Снимка: БГНЕС

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg